O plantă ce se cultivă şi în România, este mai valoroasă decât aurul. E denumită aurul roşu şi pe lângă valoarea materială, planta are şi puteri vindecătoare nebănuite. E o plantă miraculoasă, însă greu de cultivat.

Aurul roşu ne-ar putea îmbogăţi ţara. 30.000 de euro costă un kilogram din planta miraculoasă ce a ajuns să fie cultivată în ţară atât de români cât şi de străini.

Un belgian stabilit într-un sat din judeţul Caraş-Severin cultivă pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şofran, cel mai scump condiment din lume.

Vincent de Busson s-a stabilit în localitatea Berzovia, din judeţul Caraş-Severin, în urmă cu doisprezece ani, după ce s-a însurat cu o româncă.

Am adus bulbii din Belgia, eu sunt de acolo, am venit în judeţul Caraş-Severin în urmă cu doisprezece ani, sunt însurat acolo. Procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, noi am găsit variante, iar acum bulbii de şofran sunt adaptaţi. Este foarte greu să cultivi şofran în România, pentru că nu putem să folosim ierbicid, pesticid şi nici îngrăşământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de şofran şi totul se face manual, pentru a fi un produs biologic. Asta necesită multă muncă fizică. Preţul variază în funcţie de calitate şi de cantitate. Sunt patru categorii de calitate pentru şofran. Calitatea variază de la an la an, în funcţie de soare, de vreme, de ploi. Cel mai mic preţ este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare este de 30.000 de euro la kilogram. Poţi să începi cu 500 de metri pătraţi, cu 2.000 de metri pătraţi, cu un hectar pe care să cultivi şofran. După patru ani, cine a făcut investiţii, foloseşte bulbii plantaţi iniţial pentru a mări suprafaţa. Investiţia minimă este de 4.000 – 5.000 de euro”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vincent de Busson.

Călugării budişti îl asociază cu înţelepciunea, Michelangelo l-a folosit când a pictat Capela Sixtină, iar azi această plantă este mai scumpă ca aurul.

Un spaniol a investit zeci de mii de euro pentru procurarea pământurilor în România, pentru a pune pe picioare o afacere profitabilă cu şofran. Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuşi rapid, informează digi24.ro.

Șofranul este un condiment derivat din floarea de Crocus sativus, care face parte din familia iridaceaelor. Misterul învăluie originea cuvântului englezesc ”saffron”, dar textele antice sugerează că ar fi derivat dintr-o cuvânt de origine franceză din sec.al XII-lea, ”safran”, care provine din latinescul ”safranum”.
Șofranul se găsește în stigmatele galbene uscateale florii Crocus sativus, fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi usucate. Munca și îngrijirea pe care o necesită, fac din șofran cel mai scump condiment din lume, de exemplu aproape 225.000 stigmate sunt necesare pentru a obține 456g de șofran.

Top 10 remedii miraculoase ale șofranului:

1. Prevenirea bolilor: șofranul conține compușii crocin și crocetin care promovează învățarea, memoria și cele două substanțe sunt benefice împotriva febrei, gripei și răcelii. Acesta protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ ținând Alzheimerul și Parkinsonul la distanță. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare.

2. Antidepresiv: șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.

3. Menține sănătatea inimii:
 potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale și ține la distanță bolile de inimă.Antioxidanții din șofran ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, ajută la oxigenare și circulația sângelui și elimină plăcile arteriale de pe artere prevenind ateroscleroza. Prezența fierului în șofran este importantă în formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii.

4. Tratează acnee și petele:
 conținutul antifungic și anti-bacterian din șofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor și punctelor negre și împrospătează pielea obosită, șterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulația sângelui și previne ridurile.

5. Combate căderea părului: șofranul, amestecat cu lemnul dulce și laptele și aplict pe porțiunile fără păr combate alopecia și stimulează creșterea părului.

6. Afrodisiac: șofranul stimulează vitalitatea masculină, intervine în vindecarea impotenței, ejaculării precoce, disfuncțiilor erectile, intervine în menținerea unei vieți sexuale sănătoase.

7. Imbunătățește respirația: șofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească) precum și ca expectorant. Șofranul ajută la curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, prevenirea și reducerea unui atac de astm sever.

8. Insomnia: șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei.

9. Imbunătățește vederea: șofranul conține carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneții, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta; este un scut împotriva radiațiilor solare nocive și reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor.

10. Anticancerigen: crocinul și șafranal din șofran inhibă creșterea tumorii cancerigene din organism prin proprietățile lor anticancerigene și anti-mutagene. Carotenoidele din șofran posedă proprietăți chimio preventive acționând împotriva cancerului de colon, ficat și cancer ovarian.