Un vas românesc care avea la bord 9000 de oi, a scufundat o navă militară de spionaj din Rusia. Din fericire, toți membri echipajului rusesc au fost salvați de la înec de către paya de coastă turcă.

Oile din România, pericol public pentru navele militare de spionaj ale Rusiei. Deși apre greu de crezut, un cargou care plecase din România s-a ciocnit, joi, cu o navă militară rusească la intrarea în strâmtoarea Bosfor. Impactul a fost atât de puternic încât ambarcaţiunea ruşilor s-a scufundat.

Vasul cargou, care plecase din portul Midia-Năvodari și transporta 8.800 de oi, potrivit presei turce, nu a suferit stricăciuni semnificative în urma coliziunii.

Vasul rusesc, care se numește „Liman” și făcea parte din flota rusă de la Marea Neagră, avea o spărtură ca urmare a coliziunii, care s-a petrecut joi, în jurul orei 12:30, la circa 40 de kilometri nord-vest de Strâmtoarea Bosfor, în apropierea Capului Kilyos.

Nava rusească s-a scufundat ulterior, la ora 14:48, adică la aproape două ore și jumătate de la coliziune. Potrivit Interfax, nava „Liman” era destinată culegerii de informații și recent se întorsese dintr-o misiune în Marea Mediterană.

Vasul cargou, care transporta 8.800 de oi, ar fi plecat din România și avea ca destinație Iordania, potrivit presei turce. Naviga sub pavilion Togo și se numește „Youzarsif H”.

Pe nava rusească se aflau 78 de marinari, în timp ce echipajul celuilalt vas număra 17 oameni.

Potrivit presei turce, în zonă ar fi fost ceață densă și aceasta este cauza probabilă a accidentului.

Premierul turc,  Binali Yildîrîm, l-a sunat pe omologul rus, Dmitri Medvedev, pentru a-și exprima regretul față de accident.

Nava Liman, construită la Gdansk și intrată în serviciul forțelor ruse în 1970, ar fi monitorizat exerciții desfășurate de NATO în Marea Neagră, scrie Agerpres, care menționează că informația este furnizată de surse militare citate de agenții internaționale de presă. Inițial, Liman era folosită pentru cercetări oceanografice, dar în 1989 a fost reconvertită în navă de recunoaștere a marinei militare, cu alte cuvinte, o navă-spion.

Nava Youzarsif-H a fost construită în 1977 la Hamburg și a fost adaptată în 2013 pentru transportul de animale vii. Proprietarul ei este compania Hammami Livestock, cu sediul în Liban. Poate transporta până la 1.500 de animale de câte 500 de kg fiecare. Iată cum arată vasul, conform unei înregistrări postate pe YouTube:

Toti cei 78 de membri ai echipajului navei ruse au fost salvați, a anunțat Paza de Coastă turcă.

Un comunicat al armatei ruse noteaza ca incidentul s-a produs la ora 11:53 (08:53 GMT), identificand celalalt vas ca Ashot-7 si mentionand ca la fata locului au fost trimise mai multe nave rusesti si un avion. Pe vasul de marfa se aflau 17 oameni.

Cum era de așteptat, știrea că oile românești au scufundat o navă rusească de spionaj a devenit virală și a inspirat multe glume online.

batalia de la ovine