Un nou scandal izbucneşte în România, la doar trei zile de când s-a aflat că legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a fost adoptată tacit în Camera Deputaţilor. Azi aflăm că o lege care prevede introducerea obligatorie a limbii maghiare în Ardeal, a trecut tacit de Senatul României.

În plină pandemie de coronavirus, Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv proiectului de lege care introduce limba maghiară, ca obligatorie în Ardeal, scrie adevărul.ro.

După avizul pozitiv din Comisii, la începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege iniţiat de UDMR. Proiectul de lege rpevede că autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective. Proiectul vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară.

Articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale:

Traseul până la adoptarea tacită în Senatul României:

13.11.2019 – aviz NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social.
16.12.2019 – aviz POZITIV, ”cu observaşii şi propuneri”, de la Consiliul Legislativ.

30.03.2020 – aviz POZITIV şi de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi dominată de PSD.

8.04.2020 – adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.

Deşi ştiau de riscul adoptării tacide a legii încă din 12 martie, PSD, PNL sau USR au ignorat subiectul, după cum arată stenograma din Parlament.

Acum, proiectul de lege merge în Camera Deputaţilor care este for decizional.