O femeie în vârstă de 68 de ani și-a găsit sfârșitul într-un mod cumplit. A fost sfâșiată pe stradă, în plină zi, de un câine maidanez. Trupul femeii a fost descoperit de un sătean, iar poliţia a deschis dosar penal in rem.

Luni, în jurul orei 13, Elena Pretorian, în vârstă de 68 de ani, se deplasa pe jos în comuna Bughea de Jos din județul Argeș.

În momentul în care bătrâna a trecut pe lângă un autocamion parcat pe marginea drumului, un câine care stătea la umbră sub vehicul a sărit asupra ei şi a atacat-o prin surprindere.

Câinele s-a înfipt cu copții în piciorul drept al femeii și i-a secționat artera femurală. Bătrâna a mai putut face doar câțiva pași după care s-a părbușit la pământ și a decedat din cauza sângerării masive.

Un bărbat care trecea prin zonă a văzut trupul femeii și a sunat la 112. Echipajul medical sosit la locul tragediei nu a mai putut decât să constate decesul femeii.

Moartea a survenit în urma sângerării masive, întrucât colţii animalului au secţionat artera femurală a victimei. Cadavrul a fost transportat la morga spitalului din Câmpulung şi poliţia a deschis dosar penal cu privire la faptă (in rem) pentru ucidere din culpă, scrie Ziarul Argeșul.

Asociaţia IREC semnalează încă o dată că această cauza a morţii NU este una acceptabilă pentru un stat european în anul 2015.

Asociaţia IREC mai semnalează faptul că această moarte era doar o problema de timp deoarece în judeţul Argeş, nu numai că NU SE APLICĂ LEGEA 258/2013 privind gestionarea câinilor fără stăpân ci mai grav, SE ÎNCALCĂ LEGEA prin reteritorializarea câinilor fără stăpân capturaţi de ecarisajul local.

Ana Maita, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei IREC a declarat: De ce în Bucureşti se poate şi în restul ţării nu? De ce numai 2-3 primari valorizează VIAŢA OMULUI şi restul nu? Mă înspăimântă pur şi simplu că majoritatea primarilor din România permit în continuare existenţa maidanezilor în număr mare pe străzi. Anii trecuţi se plângeau că nu au lege în baza căreia să acţioneze – din 2013 au legea solicitată şi ea nu numai că le permite dar îi şi obligă să ia maidanezii de pe străzi şi să protejeze viaţa şi sănătatea cetăţenilor! Acum există exemplul de bune practici stabilit de Primăria Municipiului Bucureşti şi ASPA care au reuşit în 18 luni să ia peste 80% din maidanezi de pe străzi şi să reducă la un minim istoric numărul de victime muşcate de aceştia. Ceilalţi primari nu mai au nicio scuză să nu urmeze acest exemplu! Şi totuşi ei nu o fac – îşi ‚păstoresc’ cetăţenii cu iresponsabilitate lăsându-i la mila câinilor sălbăticiţi pe străzi. Poate e cazul să nu mai avem primari ci ciobani la cârma oraşelor şi localităţilor din România din moment ce ciobanii cel puţin îşi fac mai bine datoria apărându-şi turma de sălbăticiuni.Şi mai tare mă înspăimântă că moartea violentă a Dnei. Pretorian nu a incitat interesul presei mari pentru că noi românii ne-am obişnuit cu ideea că putem oricând să fim sfasaiati şi ucişi de câinii fără stăpân din România. Aproape niciun post de televiziune nu a preluat ştirea pentru că ea nu este ”o ştire” ci o ”stare de fapt”, o ”rutină” în România.

Asociaţia IREC solicită în termeni ultimativi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentului să comunice în regim de urgenţă tuturor Direcţiilor Sanitar Veterinare judeţene şi acestea la rândul lor să comunice consiliilor locale şi primăriilor de pe rază fiecărui judeţ OBLIGATIVITATEA APLICĂRII LEGII 258 cu prioritate pentru ridicarea câinilor fără stăpân de pe spaţiile publice.