Nu rușii au bombardat Polonia, ci ucraineenii. Zelenski nu recunoaște atacul cu rachete

Răsturnare de situație în cazul rachetei care a căzut în Polonia și a ucis doi oameni. Nu este a rușilor. Racheta a fost lansată de armata ucraineană pentru a doborâ o rachetă rusească însă au greșit ținta. Zelenski nu recunoaște greșeala armatei sale.

Președintele Poloniei Andrzej Duda a declarat că atacul cu rachete din regiunea de frontieră a Poloniei cu Ucraina nu a fost un atac țintit al Rusiei: Nimic, absolut nimic, nu indică faptul că acesta a fost un atac deliberat asupra Poloniei. Ceea ce s-a întâmplat, și anume faptul că o rachetă a căzut pe teritoriul nostru, nu a fost un act deliberat. Nu a fost o rachetă țintită spre Polonia.

Racheta antiaeriană căzută în Polonia este una de tip S-300, de producție rusească, fabricată în anii 70.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Bruxelles că nu există indicii că atacul cu rachete ar fi fost unul deliberat.

Incidentul a fost cauzat probabil de o rachetă de la sistemul de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva rachetelor de croazieră ruseşti”, a declarat Jens Stoltenberg.

Potrivit analizelor preliminare, incidentul a fost provocat probabil de o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești.

Ministerul Apărării de la Moscova a evocat existența unei ”provocări țintite”. Nu s-ar fi tras asupra niciunei ținte din zona de frontieră dintre Ucraina și Polonia. De asemenea, fotografiile cu presupusele resturi care au circulat în mass-media poloneze nu aveau nicio legătură cu sistemele de armament rusești, a replicat Moscova.

Polonia a oferit primele informații strânse pe teren cu privire la prăbușirea rachetei care a ucis marți două persoane pe teritoriul său.

„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda.

La locul accidentului lucrează o echipă de anchetatori polonezi și americani, Kievul cerând de asemenea să ia parte la investigații.

Kievul a reafirmat, miercuri, că racheta a fost „rusească”, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene.

Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră. Cred că a fost o rachetă rusească, conform raportului armatei ucrainene”, a declarat miercuri seară la televizor preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Racheta care a lovit satul polonez Przewodow a ucis doi bărbaţi în Przewodow lovind o clădire agricolă.