Partidul Noua Românie vine cu o propunere revoluționară a sistemului de vot din România, menită să transforme modul în care exercităm dreptul de vot și să schimbăm cu adevărat actuala clasă politică.

PNR propune introducerea pe buletinul de vot, indiferent de tipul de alegeri, a unei rubrici cu textul “NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚI.” Această opțiune ar permite alegătorului să respingă toți candidații prezenți pe listă, dacă consideră că niciunul dintre ei nu merită votul său.

În cazul în care 50%+1 din voturile valabil exprimate într-o circcumscripție electorală sunt înregistrate pe opțiunea ”NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚI”, toți candidații sunt eliminați din cursa electorală și se organizează un nou scrutin electoral cu alți candidați.

Această inițiativă are la bază câteva avantaje esențiale:

  1. Exercitarea unui vot negativ constructiv: Alegătorii vor putea să-și exprime nemulțumirea față de calitatea candidaților și a ofertelor politice fără a fi nevoiți să susțină automat un candidat pe care nu-l consideră potrivit. Acest vot negativ constructiv ar putea contribui la îmbunătățirea calității candidaților viitori.
  2. Responsabilizarea candidaților: Când o proporție semnificativă a alegătorilor respinge toți candidații, politicienii și partidele vor fi nevoiți să reevalueze strategiile și să propună candidați mai competenți și reprezentativi pentru electorat.
  3. Reformarea clasei politice: Această propunere ar putea contribui la o reformă profundă a clasei politice. Dacă un număr semnificativ de alegători respinge toate opțiunile existente, partidele politice vor fi stimulate să găsească candidați mai calificați și să prezinte programe mai atractive pentru a obține susținerea electoratului.
  4. Reprezentativitate și legitimitate: Dacă mai mult de jumătate dintre voturile exprimate sunt pentru opțiunea “NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚI,” candidații de pe listă vor fi invalidați. Aceasta asigură o reprezentativitate reală în funcție de dorințele alegătorilor și crește legitimitatea candidaților aleși.
  5. Promovarea democrației participative: Această propunere încurajează cetățenii să participe activ la procesul democratic, să se informeze mai bine despre candidați și să ia decizii mai conștiente atunci când vine vorba de alegerea lor.

Suntem conștienți că o astfel de schimbare nu va fi ușor de implementat, dar suntem hotărâți să luptăm pentru introducerea acestei opțiuni în sistemul electoral din România. Prin intermediul acestei propuneri, dorim să revitalizăm democrația noastră și să construim un sistem electoral mai responsabil și mai reprezentativ pentru toți cetățenii.

Îi îndemnăm pe toți reprezentanții societății civile, pe toți cetățenii interesați de o schimbare în bine, să sprijine această inițiativă. Suntem convinși că, împreună, putem face o diferență semnificativă și putem contribui la crearea unei Românii mai puternice și mai demne.