Noua Românie a contestat rezultatul alegerilor locale de la Craiova

Partidul Noua Românie a contestat la Biroul Electoral Județean și la Judecătoria Craiova, rezultatul alegerilor de duminică privind alegerea noului primar al Municipiului Craiova.

Situație explozivă la Craiova. După absenteismul masiv de duminică de la vot, rezultatul alegerilor este contestat de Noua Românie. Astfel că Mihail Genoiu nu poate fi ”uns” primar, încă. Candidatul PSD, ”ascuns” în campania electorală de social democrați, care a fugit de toate dezbaterile electorale televizate, mai are de așteptat până să își ia mandatul de primar în primire.

PNR a formulat cele două contestații după ce în cursul zilei de luni, 12 iunie, am primit informații de la mai mulți membri ai Birourilor Electorale din secțiile de votare din Craiova, potrivit cărora candidatul PNR la primăria Craiova, Sorin Preda Nica, ar fi primit un anumit număr de voturi, însă acestea nu se regăsesc în centralizarea oferită de Autoritatea Electorală Permanentă postată pe site-ul oficial roaep.ro prin fișier CSV. În plus, după aflarea rezultatelor finale ale alegerilor din Craiova, mai mulți cetățeni au adus la cunoștința candidatului PNR, cât și a membrilor Organizației PNR Craiova, faptul că ei au acordat votul pentru Sorin Preda Nica, însă aceste voturi nu se regăsesc în secțiile unde aceștia au votat”, se arată în comunicatul oficial al PNR, remis recentNEWS.ro.

Vicepreședintele PNR, Sorin Preda Nica, candidat la primăria Craiova, a cerut BEJ Dolj și AEP Dolj, copii ale proceselor verbale, însă a fost refuzat pe motiv că nu mai dețin aceste acte, ele fiind trimise rapid, încă de luni, la București.

Nici în urma solicitării făcute de Președintele PNR, Sebastian Constantin Popescu către Autoritatea Electorală Permanentă de a pune la dispoziția PNR în cursul zile de azi, 13 iunie 2017, până cel târziu la ora 17,00, copiile proceselor verbale din cele 173 secții de votare cât și copii ale înregistrărilor video de la numărarea voturilor în cele 173 secții de votare, nu a avut succes.

Președintele PNR se declară indignat de reacția oficialilor BEJ și AEP și speră ca Judecătoria Craiova să facă lumină în acest caz.

După ce au făcut craiovenii să nu mai vină deloc la vot, acum avem surpriza să aflăm că și bruma de voturi înregistrată duminică, a fost împărțită de alți competitori electorali, după bunul plac fără să aibă frică sau teamă de lege. Sunt de-a dreptul scârbit de reacția BEJ și AEP la solicitarea PNR cu privire la procesele verbale și înregistrările video. Este inadmisibil să trimiți în mare grabă actrele la AEP București cu 24 de ore înainte de termenul final de contestație. De ce atâta grabă? Ce vor să ascundă? Am solicitat înregistrările video și ni se răspunde sec că nu sunt la ei și că trebuie să ne ducem la Unitatea Militară 0596 din Craiova. Păi Unitatea Militară a aorganizat alegerile sau BEJ și AEP? Nu ne privește pe noi unde au ajuns înregistrările, BEJ și AEP sunt obligate prin lege să ni le pună la dispoziție. Au ceva de ascuns? Refuzul de a ne pune la dispoziție copiile proceselor verbale și a înregistrărilor din secțiile de vot, în cursul zilei de azi, 13 iunie 2017, are un singur scop: să ne bolocheze posibilitatea de contestare a rezultatului alegerilor. Vom face uz de doate procedurile prevăzute de legislația în vigoare pentru a face lumină în cazul alegerilor de la Craiova”, a delcarat Sebastian Popescu, Președintele PNR.

Potrivit GH. Nr. 252/2017, în termen de maxim 48 de ore de la finalizarea alegerilor și anunțarea rezultatului, cel mai târziu în data de 13 iunie 2017, se pot formula contestații cu privire la rezultatul alegerilor locale parțiale din 11 iunie 2017 de la Craiova.

Până la expirarea termenului legal de contestație, BEJ Dolj era obligat prin lege să păstreze cel puțin copiile proceselor verbale din secțiile de votare pentru a le pune la dispoziția competitorilor electorali cât și să mijlocească punerea la dispoziția competitorilor electorali a copiilor înregistrărilor video din secțiile de votare, la solicitarea scrisă a acestora.

”Refuzul BEJ Dolj și AEP de a ne pune la dispoziție procesele verbale din secțiile de votare și copii ale înregistrărilor video de la numărarea voturilor, în termenul solicitat de lege pentru a putea să formulăm legal contestații, graba cu care procesele verbale au fost trimise din Secțiile de Votare la Biroul Electoral Municipal, apoi la Biroul Electoral Județean iar de aici la AEP Dolj și în final să ajungă în aceeași zi, 12 iunie 2017, la AEP București, ridică multe semne de întrebare cu privire la corectitudinea și transparența alegerilor locale parțiale din 11 iunie 2017 de la Craiova. Există indicii temeinice că procesul electoral de la Craiova din 11 iunie 2017 a fost viciat și că autoritățile competente ne blochează accesul la informațiile de interes public care ar putea scoate la iveală grave nereguli la procesul electoral”, se mai arată în comunicatul oficial al PNR.