Nicu Vlad a fost ales luni, al Federației Internaționale de Haltere (IWF), la Congresul Electoral IWF de la Bangkok, unde românul candidase și pentru funcția de Președinte al Federației Internaționale, însă cu câteva ore înainte de începerea votului, și-a anunțat retragerea candidaturii.

Nicu Vlad, care a deținut funcția de prim-vicepreședinte al IWF, a candidat la Congresul de la Bangkok pentru funcțiile de președinte, secretar general, prim-vicepreședinte și vicepreședinte al federației internaționale.

Cu doar câteva ore înainte de vot, Nicu Vlad și-a retras candidatura pentru funcția de președinte al Federației Internaționale de Haltere în favoarea lui Tamas Ajan, care a obținut ieri cel de-al 5-lea mandat la șefia federației.

Tentativa actualului președinte al Federației Române de Haltere de înnoire a conducerii la vârful FIH a eșuat. Românul a pierdut totodată și funcția de prim-vicepreședinte, în locul său fiind preferat de electorat reprezentantul Irakului, Yodbangtoey Intarat.

Campionul olimpic de la Los Angeles 1984 a pierdut și alegerile pentru funcția de secretar general, dar a devenit unul din cei 5 vicepreședinți, primind cele mai multe voturi, respectiv 104.

Fostul halterofil Nicolae ”Nicu” Vlad, triplu medaliat olimpic și triplu campion mondial, s-a născut la 1 noiembrie 1963, în comuna Piscu, județul Galați.

A activat la cluburi precum CS Galați, CS Rapid, CS Steaua și CS Astra.

Supranumit ”Hercule din Carpați”, Nicu Vlad a cucerit medalia de aur la haltere în cadrul Jocurilor Olimpice de vară din Los Angeles, 1984, la categoria 90 kg. La Olimpiada din 1988, de la Seul, a obținut argintul la categoria 100 kg, iar în 1996, la Jocurile Olimpice de vară de la Atlanta, a câștigat bronzul la categoria 108 kg.

A fost campion mondial la haltere în 1984, la Los Angeles, categoria 90 kg, la Sofia, în 1986 la categoria 100 kg și la Budapesta, în anul 1990, tot la categoria 100 kg. Vicecampion mondial în anii 1987, Ostrava și 1989, Atena, la categoria 100 kg. La aceeași categorie, a câștigat bronzul la Campionatul Mondial din 1985, din orașul suedez Sodertlje.

La Campionatele Europene, a ieșit de două ori pe primul loc la categoria 100 kg, în 1985 și 1986. De patru ori a cucerit argintul european.

În anul 1994, reprezentând Australia, Nicu Vlad (cu dublă cetățenie română și australiană) a cucerit aurul la Jocurile Commonwealth, ținute în Canada, precum și argintul la Campionatul Mondial din 1994, de la Istanbul. Ambele titluri au fost pentru categoria 108 kg.

Cei șapte candidați pentru postul de președinte al Federației Internaționale de Haltere au fost Tamas Ajan (Ungaria), Mohamed Yousef Al-Mana (Qatar), Wenguang Ma (China), Ali Moradi (Iran), Monico Puentevella (Filipine), Antonio Urso (Italia) și Nicu Vlad (România).

În 1997 a devenit președinte al Federației Române de Haltere și antrenor al lotului olimpic.

Din 2004 a ocupat funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Începând cu data de 9 septembrie 2016, Nicu Vlad a îndeplinit funcția de președinte interimar al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, până la alegerile din 15 noiembrie 2016.

Este membru în Comitetul Executiv al Federației Europene și membru în Comisia Tehnică a Federației Internaționale de Haltere. Este maestru emerit al sportului.

În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de comandor. Este căsătorit și are doi copii.

Tamas Ajan a fost reales președinte, el obținând al cincilea mandat la conducerea Federației. Ajan, în vârstă acum de 78 de ani, a devenit membru al consiliului executiv IWF în 1970, apoi secretar general în 1976, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2000, când a fost ales președinte.
Mandatul de președinte al lui Ajan este de patru ani.

Federația Internațională de Haltere are 192 de federații naționale afiliate, dar dintre acestea doar 152 au avut drept de vot la alegerile din cadrul Congresului de la Bangkok, programat în 29 și 30 mai.