Scandal monstru în Guvernul Orban. Victor Costache primeşte 4000 lunar de la o clinică privată la care s-a reangajat la 3 zile după ce a fost validat Ministru al Sănătăţii. Tupeul mediucului este fără margini. Victor Costache susţine că operează pro bono în weekend, 10 ore pe săptămână, dar primeşte în schimb 20.500 de lei brut, lunar de la Clinica Polisano.

Deşi legea îi interzice să fie angajat şi la privat în timp ce deţine funcţia de Ministru, doctorul Victor Costache nu se satură cu banii primiţi ca Ministru al Sănătăţii. S-a nreangajat la Clinica Polisano din Sibiu pentru a efectua operaţii pro bono sâmbăta şi duminica, pe 4500 de euro, la „cererea pacienţilor”.

În plus, după ce a devenit Ministru şi s-a reangajat la clinica privată, Victor Costache a modificat prin ordin de minsitru, legislaţia cu privire la acordarea de bani şi către clinicile private, astfel încât şi Clinica Polisano să poată îndeplini condiţiile.

Dezvăluirile au fost făcute de ziarul Libertatea care a publicat mai multe documente electronice din interiorul Ministerului Sănătății.

Ministrul Costache a depus jurământul la Cotroceni pe 4 noiembrie 2019.

Pe 7 noiembrie a semnat un nou contract cu Polisano Sibiu.

Pe 18 noiembrie, el a intrat în documentul Google Docs intitulat ”Ordin 449 din 2015 (1)”.

În acest document, ministrul Victor Costache modifică un ordin din 2015, prin care se alocă bani pentru ”Acțiunile Prioritare pentru pentru pacienții cu infarct miocardic acut!” (AP-IMA) Acțiunile Prioritare pentru infarct reprezintă un program de finanțare prin care statul a suplimentat banii pentru intervențiile în cazul pacienților care au mare nevoie și la care spitalele nu mai aveau fonduri suficiente de la Casa de Sănătate.

În vechiul Ordin, cu numărul 449 din 2015, ”Criteriile de eligibilitate pentru unităţile care derulează AP-IMA” prevedeau ” c) dotarea existentă (accesul la cel puţin două angiografe”.

Și atunci, pe 18 noiembrie 2019, la ora 12:41, Victor Costache înlocuiește ”două angiografe” cu ”un angiograf”, ca o condiție minimă pentru ca spitalele să se califice la banii publici.

Modificările ministrului au fost făcute, documentul oficial fiind acum în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătății Apoi, în pagina următoare, demnitarul adaugă pe lista de spitale care beneficiază de program: Spitalul Sanador Bucuresti, Clinica Polisano Sibiu, Clinica Monza Bucuresti, Spitalul Județean Bacău.

 

Libertatea publică contractul 1589, încheiat pe 7 noiembrie 2019, la trei zile după instalarea Guvernului Orban, între „salariatul Costache Victor-Sebastian” și ”Angajator SC CLINICA POLISANO SRL”. Medicul e angajat pentru ”10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății”. Miercuri seară, la emisiunea lui Silviu Mănăstire de la B1TV, ministrul PNL a spus că ”operez gratis”, dar în contract scrie: ”Salariul de bază lunar brut este de 20.512 lei”.

Victor Costache a afirmat la Adevărul Live că dezvăluirile care demonstrează că acesta operează la clinici private care beneficiaă de schimbările la legea sănătății pe care el o promovează, fac parte dintr-o campanie de „fake news”.

„Este cel mai mare fake news. Am adus ordinul de ministru, care poate fi consultat pe site. Este ordinul din 10 ianuarie 2020. Nu există nici Monza, nici spitalul Polisano. Vom pune totul pe site. Este un ordin apărut deja, este verificat”, a spus Victor Costache, la Adevărul Live. Potrivit ministrului, ar fi vorba de un fals.

„Probabil s-a falsificat un draft, este uşor de făcut. Suntem în 30 ianuarie, nu am fi putut modifica acum ceva ce e în Monitorul Oficial de pe 10 ianuarie”, a spus ministrul.

Victor Costache se referă la Ordinul 6 pe 2020 al ministrului Sănătății, acela pe care Libertatea a arătat cum demnitarul l-a modificat de la propriul calculator, ca să se poată califica la banii publici și clinica privată unde lucrează el. Cum Polisano Sibiu, clinica unde ministrul Sănătății este angajat, nu are decât un angiograf, ministrul a modificat cu mâna lui ”un angiograf”, în loc de două.

„Salvez vieţi în loc să merg la ski” Victor Costache a explicat că a cerut un punct de vedere de la ANI, dacă poate profesa în continuare din poziţia de ministru, iar răspunsul a fost afirmativ.

„Continuarea activităţii operatorie este importantă atât pentru pacienţii din regiunea Sibiu, pentru că operează un singur centru de boli cardio-vasculare, cât şi pentru mine profesia şi menirea mea ca medic pe acest Pământ”, a afirmat el, la Adevărul Live. Ministrul a mai spus şi că acest contract a fost „redus la minimul legal” din punct de vedere al salariului, având în vedere că la privat nu poate să lucreze cu un contract la zero.

Sunt încadrat cu normă ca medic specialist şi toate intervenţiile sunt realizate pro bono. Sunt ministrul Sănătăţii, este normal să pot salva vieţi în weekend, în loc să mă duc la ski„, a msi declarat Victor Costache.

Este pentru prima oară când spitalele private se califică la banii publici din acest program prioritar pentru infarct miocardic acut. Și dintre cele trei spitale alese, unul este Polisano Sibiu, unde lucrează ministrul sănătății.

Primul ministru, Ludovic Orban sare în apărarea Ministrului Costache şi susţine că nu e nicio problemă că lucrează şi la privat.

„Domnul ministru al Sănătăţii operează sâmbata şi duminica. În loc să se ducă în vacanţe, să se ducă la munte, să-şi petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit. Este un medic căutat de pacienţi. Pacienţii care sunt operaţi de el îşi exprimă în mod expres solicitarea de a fi operaţi de domnul doctor Victor Costache. A consultat ANI din ceea ce ştiu eu şi a existat un răspuns că nu e conflict de interes. Dacă exista conflict de interese, ar fi fost declarat până astăzi. Nu văd niciun fel de conflict între poziţia de ministru pe care o are şi faptul că operează”, a insistat Orban.