Din 14 septembrie, Nea Mărin este stăpânul verighetelor! Asta pentru că alături de multe vedete și bucătari cunoscuți, acesta devine organizatorul unora dintre cele mai frumoase nunți.

Munca depusă de starurile din show-biz sub atenta lui supraveghere va avea un scop cât se poate de romantic în show-ul „Poftiți pe la noi: Poftiți de vă iubiți!” de la Antena 1: cupluri care trăiesc o iubire ca-n filme, dar nu au avut niciodată posibilitatea să se căsătorească, au acum șansa de a-și vedea visul cu ochii.

Iar trei vrăjitori ai bucătăriei și deținători ai celor mai tari secrete pentru meniurile ideale de nuntă îl vor ajuta pe Nea Mărin: chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor fi însărcinați cu realizarea meniurilor de nuntă. Niciun meniu nu va semăna cu altul, niciun tort de nuntă, nicio masă sau farfurie. Care vor fi provocările pentru cei trei maeștri bucătari, telespectatorii Antena 1 vor afla din 14 septembrie, în fiecare luni și marți de la 20.30.  

Cu o experiență de invidiat în bucătărie, cei trei chefi au avut parte de-a lungul carierei lor de nunți care mai de care mai interesante și mai pline de provocari. Care sunt sfaturile pe care le au cei trei bucătari pentru nunta ideală? Cătălin Scărlătescu îi sfătuieşte pe nuntaşi să aibă grijă în primul rând pe cine aleg să le gătească.

„Bucătarul care va găti la nuntă este cheia succesului. O masă nereușită va strica întreg evenimentul”, e de părere acesta. Fie că aleg un meniu tradițional, fie că își doresc o masă ieșită din tipare, nuntașii trebuie să rețină un lucru: „Felurile de mâncare trebuie să fie proaspete şi lucrate cât mai aproape de ora evenimentului„, spune Scărlătescu.

Și trendurile în materie de meniu de nuntă sunt un subiect pe placul cunoscutului bucătar, care povestește că în ultima vreme sunt tot mai mulți miri care acceptă varianta unui bufet cu salate, cu mai multe tipuri de carne, cu bar de fructe și deserturi.

„Mulți își doresc să aibă parte și de un moment de live cooking sau un barbecue în open space”, adaugă acesta.

Şi Florin Dumitrescu e de părere că o nuntă este o provocare și pentru chef. „Prima mea nuntă în calitate de chef este poate cea mai interesantă, pentru că am gătit cot la cot cu bucătarii. A fost foarte emoţionant pentru mine să gătesc pentru prima oară pentru un astfel de eveniment și am interacţionat foarte mult cu nuntaşii. E foarte important să vorbiţi cu bucătarul mereu, ca să fiţi siguri că ceea ce vreţi se respectă. Este solicitant să gătești pentru o nuntă, ami ales că montajul farfuriilor trebuie făcut rapid, farfuriile trebuie să arate la fel, indiferent de numărul pe care îl ai de pregătit”, spune acesta. Cât despre meniu, Florin Dumitrescu admite că indiferent de specificul ales, tradițional sau exotic, este suținătorul unui obicei culinar românesc: „Spre dimineaţă, când toată lumea este veselă, eu unul aş reînvia tradiţia nunţii cu ciorbă şi aş servi o ciorbă acră.”

În opinia lui Sorin Bontea, pentru ca meniul de nuntă să fie ca la carte e nevoie de o foarte bună organizare în bucătărie, servirea farfuriilor la timp, după un orar agreat dinainte cu mirii, astfel încât toți nuntașii să primească în același timp preparate calde, proaspete. „Eu aş deschide masa cu o gustare mai consistentă ca prim fel. Apoi, aş recomanda peşte cu sos meunière, tradiţionalele sarmalele care, în opinia mea, nu pot lipsi din meniul unei nunţi, după care friptura. Eu unul nu agreez mixed grill-ul care se servește de obicei la nunți, prefer friptura de vită. Obligatoriu, meniul se încheie cu tort”, încheie chef Bontea.

chef scarlatescu