În amintirea evenimentelor care au avut loc pe 11 septembrie în New York City, Washington D.C. și în Pennsylvania în urmă cu 20 de ani, National Geographic difuzează în premieră “11 SEPTEMBRIE: O ZI ÎN AMERICA”, un documentar în șase părți care relatează evenimentele din acea zi povestite de salvatorii și supraviețuitorii prezenți la fața locului.

11 SEPTEMBRIE: O ZI ÎN AMERICA” a fost produsă în parteneriat oficial cu 9/11 Memorial & Museum. Primul episod, “Prima reacție”, a avut premiera pe 11 iunie în cadrul Festivalului de Film Tribeca ca parte a selecției oficiale. Seria a fost inclusă în selecția oficială și a AFI DOCS și Sheffield International Documentary Festival.

Dezvoltată și produsă de compania 72 Films, câștigătoare a unui premiu Emmy® (“Inside North Korea’s Dynasty”) și de producătorii Dan Lindsay și T.J. Martin, de asemenea laureați ai premiilor Emmy și ale Academiei Americane de Film® (“LA 92,” “Undefeated”), această serie plină de trăiri intense va fi transmisă pe parcursul a patru seri consecutive la National Geographic din
3 septembrie la ora 20:00
.

Seria are o durată totală de șapte ore, primul episod al seriei având dimensiunea unui documentar de lung metraj.

Pentru a crea această serie documentar, echipa producătoare a analizat 951 de ore de imagini de arhivă – unele care nu au mai fost văzute niciodată– pentru a construi o relatare captivantă și încărcată emoțional a acelei zile fatidice care a avut loc în urmă cu 20 de ani. Seria oferă o imagine cuprinzătoare și intimă a modului în care evenimentele din acea zi au afectat atâtea vieți – prezentând actele de altruism și curaj ale străinilor care se salvează unul pe celălalt cu orice preț și dezvăluind triumful spiritului uman în momente în care acesta este pus la mare încercare.

Timp de trei ani, producătorii au intervievat 54 de persoane, cumulând 235 de ore de înregistrări, pentru a descrie în mod cronologic povestea cuprinzătoare a zilei de 11 septembrie – prin mărturii directe ale celor care au fost acolo.

Printr-o abordare cinematică a unei producții documentare, spectatorii sunt absorbiți în amintirile și mărturiile celor care au trăit acele evenimente în urmă cu 20 de ani. Din momentul în care Departamentul pentru Incendii din New York (FDNY) și Departamentul de Poliție New York (NYPD) au fost chemate la locația World Trade Center în acea dimineață din septembrie până în momentele devastatoare ale coliziunii și haosului creat, National Geographic urmărește cele petrecute în acea zi în ordine cronologică prin imagini de arhivă remarcabile și fotografii captate de jurnaliști și de martori.

Arhiva include momente care nu au mai fost prezentate până acum, precum imagini ale turnurilor captate din apartamentele și străzile din apropiere la scurt timp după prăbușirea avionului, zona de triaj din fața turnurilor în momentele de după impact și misiunile de salvare confidențiale din acea zi terifiantă.

“Cu toții ne amintim exact unde ne aflam pe 11 septembrie 2001. În mijlocul tragediei, haosului și suferinței, ne aducem aminte și de faptele incredibile de eroism, altruism și umanitate de care s-a dat dovadă în acea zi”, a declarat Courteney Monroe, președinte, National Geographic Content. “Prin această serie, ne dorim să imortalizăm aceste relatări și să continuăm moștenirea National Geographic reprezentată de povești autentice și impresionante care conferă o însemnătate profundă unor evenimente istorice importante.”

Fiecare episod al seriei pune în lumină eroismul declanșat de evenimentele din 11 septembrie, din perspectiva persoanelor care și-au riscat viața pentru a o salva pe a celor din jurul lor și care acum relatează experiențele lor ca mărturii directe. De la primii salvatori la angajați din World Trade Center și la bunii samariteni care vedeau cum se desfășurau evenimentele, cu toții ne împărtășesc experiențele lor – unii pentru prima dată.

Mărturiile includ pe cea a primului ofițer FDNY care a ajuns la World Trade Center în dimineața zilei de 11 septembrie, a unui pompier care a reușit să iasă din North Tower chiar înainte de a se prăbuși, ale paramedicilor care au ajuns primii la fața locului și care își amintesc sentimentele devastatoare atunci când căutau supraviețuitori sub dărâmături și ale trecătorilor care ne-au povestit cum au fost salvați după ce au rămas blocați în turnuri sub munți de beton.

Mai mult, vom vedea povești paralele, ale persoanelor care se aflau în interiorul clădirilor la un pas de moarte, alături de perspectivele celor care i-au salvat și pentru care salvarea vieții unui străin era tot ce conta în acel moment.

“Cu această serie, sperăm să aducem în lumină experiența umană autentică a zilei de 11 septembrie într-un mod în care să onorăm atât victimele, cât și supraviețuitorii atentatelor din acea zi – o serie care lasă deoparte implicațiile geopolitice și se concentrează, în schimb, pe experiența persoanelor care au fost acolo”, au declarat producătorii executivi Dan Lindsay și T.J. Martin. “National Geographic oferă un acces fără precedent la stilul său de relatare documentară și suntem extrem de recunoscători că am colaborat cu prietenii noștri de la 72 Films, Nat Geo și 9/11 Memorial & Museum pentru realizarea acestui proiect.”

David Glover, producător executiv și co-fondator al 72 Films a adăugat, “Datorită accesului la imagini și la mărturiile celor care au dat dovadă de curaj și ne-au împărtășit experiențele lor, seria oferă speranța că putem depăși orice momente de dificultate majoră dacă lucrăm împreună.”

11 SEPTEMBRIE: O ZI ÎN AMERICAeste un documentar produs de 72 Films pentru National Geographic. Dan Lindsay, T.J. Martin și David Glover sunt producători executivi; Joe Bini este story consultant, iar Caroline Marsden este producătoarea seriei în numele 72 Films. Carolyn Payne este producător executiv din partea National Geographic. Seria este regizată de Daniel Bogado și editată de Chris Nicholls, Audinga Kucinskaite, Dan Lavender și Sam Bergson. Muzica a fost compusă de David Schweitzer.