Nasterea prematura este o problema complexa si provocatoare care afecteaza milioane de familii din intreaga lume. Prematur inseamna – prea devreme. Travaliul prematur inseamna pregatirea corpului pentru nastere prea devreme, inainte de a implini 37 de saptamani de gestatie, cu grade diferite de prematuritate. Contractiile premature pot duce la nastere prematura, ceea ce prezinta riscuri pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului.

Nasterea prematura poate prezenta numeroase provocari medicale, de dezvoltare si emotionale atat pentru copil, cat si pentru parintii lor. Bebelusul are nevoie sa creasca si sa se dezvolte in uter pana la 40 de saptamani.

In acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Sanador, ne explica semnele, simptomele, cauzele si factorii de risc dar si strategiile de gestionare a contractiilor premature.

Exista mai multe semne care pot fi un semnal de alarma si pe care viitoarele mamici este bine sa le ia in considerare. Aceste semne includ contractii regulate, care apar la intervale regulate, cum ar fi la fiecare 10 minute sau mai frecvent, dureri persistente de spate, o durere surda constanta sau intermitenta in partea inferioara a spatelui, care poate radia catre abdomen sau crampele abdominale: crampe intense sau frecvente in abdomenul inferior sau regiunea pelviana”, continua Dr. Ana Chioveanu.

Ai vreun risc de contractii premature sau nastere prematura?

Desi cauzele precise ale contractiilor premature nu sunt intotdeauna clare, mai multi factori pot contribui la aparitia acestora. Acestea includ:

  1. Infectii: Infectiile tractului urinar sau infectiile vaginale pot declansa contractii premature.
  2. Anomalii uterine: Anumite anomalii structurale ale uterului pot creste riscul de contractii premature.
  3. Nasterea prematura anterioara: Femeile care au nascut inainte prematur au un risc mai mare de a experimenta contractii premature in sarcinile ulterioare.
  4. Sarcini multiple: Femeile care poarta gemeni, tripleti sau mai multi sunt mai susceptibile de a experimenta contractii premature.
  5. Conditii de sanatate materna: Afectiunile cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si bolile de rinichi pot creste riscul de contractii premature.

Poti sa reduci sau sa previi riscul de travaliu sau nastere inainte de termen?

Daca sunt detectate contractii premature, asistenta medicala prompta este cruciala. Strategiile de gestionare a acestor contractii sunt diferite, in functie de gravitatea lor, dar pot include repaous pacientei la pat, pentru reducerea stresului asupra uterului pana la termenul nasterii si tratamentul medicamnetos, ce poate fi prescris pentru a relaxa muschii uterini si pentru a intarzia travaliul prematur”, ne explica dr. Ana Chioveanu.

Alte strategii de gestionarea a contractiilor premature sunt:

  1. Administrarea de steroizi: Corticosteroizii pot fi administrati mamei pentru a accelera dezvoltarea plamanilor bebelusului si pentru a reduce riscul de probleme respiratorii.
  2. Cerclaj cervical: In anumite cazuri, poate fi efectuata o procedura chirurgicala numita cerclaj cervical pentru a intari colul uterin si a preveni contractiile premature.
  3. Modificari ale stilului de viata: Femeile insarcinate trebuie sa mentina un stil de viata sanatos, inclusiv o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate (asa cum este recomandat de furnizorul de asistenta medicala) si o hidratare adecvata.
  4. Ingrijire prenatala: controalele prenatale regulate sunt vitale pentru monitorizarea evolutiei sarcinii, identificarea oricaror factori de risc si abordarea prompta a posibilelor probleme.

Recunoasterea precoce a semnelor, impreuna cu interventia medicala in timp util, poate ajuta la gestionarea travaliului prematur si la imbunatatirea rezultatelor. Femeile insarcinate ar trebui sa mentina o comunicare deschisa cu medicul care le urmareste sarcina, sa mearga la vizitele prenatale regulate si sa fie vigilente cu privire la orice schimbare ce are loc in corpul lor.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro