Călătoria oamenilor pe planeta Marte este tot mai aproape. Jim Bridenstine, șeful NASA, a declarat că astronauții americani ar putea ajunge pe Marte până în anul 2035.

Peste 15 ani, primii oameni vor ajunge pe planeta Marte.

Într-o întrunire organizată în Washington, la International Astronautical Congress (21 – 25 octombrie), Bridenstine a spus:  Sugerez că o vom putea face până în 2035.

În luna aprilie, Bridenstine a declarat în fața membrilor Congresului american că astronauții NASA vor putea ajunge pe planeta roșie până în 2033.

Putem decala misiunile pe Marte, modificând programul pentru aselenizare (în 2024). Trebuie să învățăm să trăim și să muncim în altă lume. Luna este cel mai bun loc pentru a demonstra aceste capacități și tehnologii. Cu cât ne atingem mai repede acest obiectiv, cu atât mai curând vom ajunge pe Marte. Dacă accelerăm planurile pentru aselenizare, grăbim și proiectele pentru Marte„, a mai spus Bridenstine.

În noiembrie 2018, NASA a anunțat că a ales locul de pe Marte unde va plasa roverul Mars 2020, care va ajunge la destinație pe 18 februarie 2021.

Astronautul Buzz Aldrin, care a participat la misiunea Apollo 11, este, însă, de părere că 2040 ar fi o dată mai realistă pentru o misiune cu echipaj uman pe Marte.

Într-un interviu din 2016, Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună, a declarat pentru Fox News că, până în 2040, astronauții americani ar putea ajunge pe Phobos, satelitul lui Marte, ca misiune premergătoare pentru cele de pe Marte.

Marte este a patra planetă a Sistemului Solar şi mai este numită și „planeta roșie” datorită înfățișării sale văzută de pe Pământ. Culoarea roșiatică se explică prin prezența pe suprafața sa a oxidului de fier.

Marte este o planetă telurică (de tip terestru) cu o atmosferă subțire; printre caracteristicile suprafeței se numără și craterele de impact ce amintesc de Lună, dar și vulcani, văi, deșerturi și calote glaciare polare ce amintesc de Pământ.

În 2015 NASA a anunțat că a descoperit apă lichidă la polii planetei, sub forma unor râuri sărate (sărurile prezente ar fi cloruri, sulfați și perclorați).

Planeta Marte poate fi văzut de pe Pământ și cu ochiul liber.