“Toată lumea minte!”, este motivul încurajator pe care îl auzim atunci când ne plângem prietenilor că am fost duşi de nas, de cele mai multe ori chiar de persoane în care am investit timp, sentimente şi în mâinile cărora ne-am aşezat, cu docilitate, toată încrederea.

Da, toată lumea minte! Unii mint pentru a proteja, alţii pentru a se proteja, aceastea fiind cele mai umane scuze pe care le pot găsi pentru a face că minciună să fie mai uşor digerabilă pentru o persoană care a fost minţită.

Într-adevăr, societatea în care trăim ne obligă deseori să cosmetizăm unele lucruri, iar pe altele să le ţinem bine ascunse sub pat.

Putem trăi cu minciunile celorlalţi, însă adevărată problema apare atunci când ne minţim pe noi înşine.

Acest lucru are, de cele mai multe ori, consecinţe grave asupra stării psihice, această problema extinzându-se şi asupra vieţii personale şi, implicit, a relaţiilor cu ceilalţi.

Care ar putea fi motivul pentru care un om decide să-şi amăgească propria persoană?

Cea mai plauzibilă raţiune pentru acest fenomen este teama. Teamă de a te simţi diferit faţă de ceilalţi, de a fi etichetat drept ciudat, de a te simţi respins şi neputincios. Mulţi oameni îşi clădesc o identitate falsă în faţă propriilor ochi din cauza fricii de eşec, fără a lua în calcul faptul că, respingându-se pe ei înşişi, îşi anulează din start şansă de a atrage pe oricine altcineva în viaţa lor.

Conştientizarea acestei probleme este pasul cel mai important în rezolvarea acestei probleme. Soluţia este, că de cele mai multe ori, una destul de simplă şi la îndemână oricui: să faci ceea ce simţi fără a te gândi la ce ar putea crede ceilalţi, să renunţi la falsitatea atât de demodată.

Spre exemplu, dacă toţi colegii tăi consideră că simplă vizitare a unui Sex-Shop ar trebui pedepsită cu injecţia letală, dar tu ai fantezii la simplă vedere a unui costum de latex, e clar că eşti o persoană diferită faţă de ei, şi nu ar trebui să îţi creezi o imagine de puritan doar pentru a fi acceptat, sugrumându-ţi propria personalitate.

Cumpără-ţi costumul mult visat, eliberează-ţi imaginaţia şi povesteşte-le experienţele tale pentru a le arată că te mândreşti cu ciudăţenia ta.