Vlad Ţepeş este cel „vinovat” de alegerea actualei Capitale a României. Motivul pentru care a decis mutarea Capitalei de la Târgovişte la Bucureşti, se pare că a fost unul economic.

Municipiul București a fost menţionat pentru prima dată ca oraş în anul 1459, fondator fiind Vlad al III-lea Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân.

Cea mai veche capitală a Ţării Româneşti a fost la Curtea de Argeş, dar, întrucât orașul nu se afla pe căile principale de comerț, capitala a fost mutată la Târgoviște în anul 1418 de către Mihai vodă, fiul şi urmaşul lui Mircea cel Bătrân.

Pentru o perioadă, România a funcționat cu două capitale: Târgoviște și București. Se pare că responsabil este Vlad Țepeș. Alegerea Bucureștiului s-a făcut pe criterii economice.

În anul 1659, Bucureştiul devine în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica.

Bucureștiul era, la acea vreme, cel mai mare târg din țară, iar acesta era locul unde își dau întâlnire negustorii greci cu cei români. Totodată, aici exista și un mare târg de vite, o atracție a vremii.

În plus, București avea și o poziție strategică, întrucât urbea era înconjurată de codrii, dar și de dealuri înalte. Din păcate, astăzi atât, codrii cât și dealurile mai înalte sunt istorie. În orașul întemeiat de ciobanul Bucur s-a construit excesiv, pădurile au fost tăiate și dealurile excavate.

În anul 1930, la primul recensământ, Capitala Româinei avea 570.881 locuitori iar primul milion de locuitori a fost atins în anul 1948. Astăzi, populația Capitalei sare de 4 milioane de locuitori, fiind a zecea Capitală ca mărime din Uniunea Europeană.

În prezent, Bucureştiul, compus din 6 sectoare, este cel mai mare oraş din România, fiind cel mai puternic centru comercial şi economic din ţară, cu o contribuţie de 25% la bugetul de stat.