Traian Băsescu nu vrea să plece din Vila Lac 3, pe motiv că vila repartizată de Guvern, nu este ”gata”. Pe 21 februarie, Băsescu trebuia să elibereze reședința oficială a Președintelui României, pentru că așa prevede legea. 

După ce a jucat bambilici cu vilele propuse de Guvern spre a-i fi date ca reședință oficială de fost șef de stat, Băsescu stă cu nesimțire în continuare în Vila Lac 3, deși de patru zile trebuia să plece din ea.

Termenul a expirat în urmă cu patru zile, pe 21 februarie 2015. Ce să vezi, deși are vilă repartizată de la Guvern, Băsescu spune că nu se mută întrucât aceasta este ”în renovare”.

Vila a intrat în renovare ca să îi satisfacă pretențiile lui Băsescu. Noua reședință a lui Băsescu are şapte camere şi două camere de serviciu, în suprafaţă utilă de 366 metri pătraţi. Parterul are 126 metri pătraţi,iar etajul 135 metri pătraţi. Vila mai dispune de un teren în suprafaţă de 1.334 metri pătraţi. Lunar, Mioara Roman plătea chirie pentru vilă, 6.205 euro.

Serviciul de Protecţie şi Pază a avizat din punct de vedere tehnic această atribuire, însă Băsescu nu a „acceptat” încă această vilă de protocol.

Vila este disponibilă întrucât la finalul lunii ianuarie, Mioara Roman a fost evacuată de RA-APPS din vila din strada Gogol nr. 2, pe care o ocupa din 1990.

Mioara Roman a fost somată să părăsească vila întrucât are datorii de 350,000 de euro la chirie către RA-APPS.

Mioara Roman susţinea că, din 2009, este obligată să plătească o chirie lunară de 6.000 pentru vila din Primăverii, în condiţiile în care ea trăieşte dintr-o pensie de 1.800 de lei. Conflictul cu RA-APPS a a ajuns în instanţă.

Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii, care iniţial a aparţinut ICRAL, în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei hotărâri de Guvern.

Guvernul Ponta i-a pus la dispoziția lui Băsescu, inițial, o listă de 7 vile de protocol din care să-și aleagă una ca și reședință.

Lista includea apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi, Vila 1A din Snagov – cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 metri pătraţi curte, Vila 11 din Snagov  -cu o suprafaţă utilă de 2.189 metri pătraţi şi 27.412 metri pătraţi curte, un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu – 440 metri pătraţi, o vilă cu 9 camere din strada David Praporgescu – 295 metri pătraţi, un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea – 280 metri pătraţi şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi – 273 metri pătraţi.

Între timp, Guvernul a scos de pe listă Vila 1A din Snagov și Vila 11 din Snagov.

Vila 1A, dotată cu piscină, a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar Vila 11 a fost scoasă la vânzare, pentru aproape 4 milioane de euro.

Lucru care l-a enervat la culme pe Băsescu întrucât el dorea fix una din cele două bile. Astfel că Băsescu a amenințat că dă Guvernul în judecată pe motiv că nu îi dă o vilă de protocol ca și reședință.

Pe 21 februarie, Klaus Iohannis trebuia să se mute în reședința oficială, care este Vila Lac 3, însă cum nesimțirea lui Băsescu este fără margini, actualul președinte al României mai are de așteptat până să se mute în noua vilă.