Monica Iacob Ridzi a fost condamnată luni, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cinci ani de închisoare cu executare. Fostul Ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Boc, face pușcărie pentru că a folosit banii ministerului ca să-i facă campanie electorală Elenei Băsescu la europarlamentare.

Pentru că a risipit banii Ministerului Tineretului și Sportului pe campania electorală a lui EBA, deputatul PSD, Monica Iacob Ridzi va sta cinci ani la închisoare.

Mai exact, Ridzi a cheltuit 75,000 de euro pe o scenă din scânduri, care în mod real nu costa mai mult de 1000 de euro.

Ridzi a fost condamnat de Înalta Curte, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în dosarul privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.

Completul de cinci judecători a menținut decizia dată de completul de trei judecători, pe data de 27 ianuarie 2014.

Paul Diaconu, director economic în MTS, și-a recunoscut vina și a primit doi ani de închisoare cu suspendare, față de decizia inițială care era cu executare.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar în 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

DNA o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Urmare a deciziei de azi a Înaltei Curți, Ridzi va fi încarcerată și își va pierde mandatul de deputat obținut în 2012 pe listele PP-DD.