Marea trecere dintre ani reprezintă motiv de bucurie și de petrecere pentru o mare parte dintre noi. Nu ne putem gândi ca la miezul nopții când artificiile sunt  pe cer să fim în altă parte decât la o petrecere. În schimb, creștinii au un alt mod de a marca trecerea dintre ani și anume în biserică. 1 ianuarie este  ziua ce prăznuieşte pe marele Sfânt Vasile. Așadar, la slujba specială la noaptea dintre ani, preoții savârşesc o slujbă aparte, unică.

Credincioșii spun că rugăciunile din cadrul acestei slujbe sunt puternice și speciale. Liturghia este specială și se săvârşeste aparte doar de 10 ori pe an: pe data de 1 ianuarie, în Ajun de Bobotează, în primele cinci duminici ce se succed în Postul Mare, apoi în Joia Mare, Sâmbătă din Săptămâna Patimilor și în Ajun de Crăciun.

Ce sunt moliftele Sfântului Vasile cel Mare

Trebuie spus că nu orice preot va citi aceste molifte. Este necesară o pregătire apare, întrucât rugăciunile în sine sunt de o încărcătură aparte, spirituală, religioasă. Preotul care va citi aceste molifte urmează o perioadă de post înainte, post negru și cu rugăciuni constante. Se spune că și cei care vor participa la această slujbă trebuie să se pregătească cu 3 zile înainte, să țină post, trupește și sufletește. Dacă nu fac asta, totul se răsfrânge asupra lor.

Consecințele sunt nefaste. De ce? Pentru că Vasile cel Mare este recunoscut pentru minunile pe care le-a făcut, acesta fiind asociat cu păzitorul credincioșilor față de duhurile rele.

Mai mult decât atât, rugăciunile acestea, molifta Sfântului Vasile nu se citește de către oricine, ci exclusiv de către un preot sau persoană cu rang în biserică, cu excepția celor care nu sunt însă hirotonisiţi. Se spune că prin hirotonisire preotul capătă  harul care îl protejează. În caz contrar, puterea unor rugăciuni de genul are efect invers, de blestem asupra celor care nu sunt curați sufletește, care nu au intenții bune. Se spune că la o astfel de slujbă participă în mod deosebit cei care sunt demonizați, blestemați, cei vrăjiți sau asupra cărora s-a abătut un rău, un păcat greu.

Preotul poartă aceleași haine pe care le poartă când slujește, trusoul sau clasic, complet. Fără de acesta nu se poate săvârşi nicio liturghie, așadar mai puțin cea a Sfântului Vasile. Pentru a marca această zi specială și de sărbătoare, preoții aleg să poarte seturi de veșminte bisericești ce îl întruchipează pe Sfântul Vasile – adică pe felon în mod special și chiar și pe patrafir se vor regăsi icoana Sfântului Vasile imprimată sau cel mai adesea brodată. Astfel de veșminte se regăsesc la Crilovic sau pot fi comandate astfel din cadrul paginii acestui producător – numele paginii este Vesminte Bisericesti.

Alte măsuri speciale nu există, în sensul în care nu există neapărat anumite lucruri cu care preotul se îmbracă. Este însă necesar ca veșmintele să fie sfințite, să fie purtate nu înainte de a se spune și rugăciunile specifice. Veșmintele preotului sunt purtătoare de har de asemenea și acestea trebuie să fie respectate ca atare, prețuite.

Cine a fost Sfântul Vasile

Despre Sfântul Vasile se știe că a fost ocrotitor al sărmanilor, orfanilor și al bătrânilor. A fost primul ierarh care a înființat așezăminte pentru aceștia. Și-a dedicat viața credinței, a trăit o viață monahală și a inspirat și pe alții cu exemplul său. Există numeroase scrieri ce îi aparțin, teologice, apologice – teologie sistematică cu rol de a apăra și justifica credință creștină – canonice  de asemenea. Există și Sfânta Liturghie ce ii poartă numele. Ziua de prăznuire, adică 1 ianuarie, amintește de ultima sa zi din viața sa.

Există o avalanșă de superstiții legate de Sfântul Vasile. Multe dintre acestea sunt respectate de tineri ca fiind tradiții legate de Anul Nou însă în fapt totul pornește de la puterea Sfântului Vasile, ce coincide cu Anul Nou. Se spune că așa cum începi anul, așa îl continui. Din punct de vedere al religiei creștin ortodoxe, nu sunt însă admise astfel de corelații. Ca drept dovadă nici nu se impune a sărbători festiv Anul Nou altfel decât prin a participa la slujbe speciale, precum este cea a Sfântului Vasile.