Mobilierul urban – estetic si practic pentru zone urbane

Un element absolut normal si obisnuit in toate marile orase europene, obiectele de mobilier urban exista si in Romania, insa cu o pondere care ar trebui in mod cert modificata, mai ales ca vorbim despre obiecte de stricta necesitate.

Scopul esential al obiectelor de mobilier urban este acela de a raspunde nevoilor cetatenilor, in spatiile publice. In afara de acest scop principal, obiectele de mobilier urban contribuie la imaginea generala a strazilor si structurii spatiului public. Astfel, pentru colectivitati ele au implicatii la nivel economic, functional, estetic, social dar si comercial.

Pentru ca este vorba despre a asigura servicii cat mai bune cu putinta, elementele de mobilier urban trebuie integrate perfect in compozitia spatiului public, contribuind la personalizarea acestuia si la identitatea sa.

Foarte variate, obiectele de mobilier urban pot fi clasificate dupa functiile lor. Distingem astfel:

– Mobilier urban de informare si comunicare – in aceasta categorie intra panourile de afisaj, panourile publicitare, placutele stradale, panourile de protectie de pe santiere, etc.

– Mobilier urban pentru curatenie – cosuri de gunoi, pubele, dozatoare de saci, scrumiere, containere de sortare a deseurilor.

– Pentru drumuri – garduri mobile, limitatoare de viteza, pasarele, stalpi, etc.

– Mobilier urban zona verde – jardiniere, tavite cu flori, ghivece, fantani, tasnitoare de apa, centuri pentru copaci.

– Pentru odihna – banci publice, mese, scaune.

Pentru stationare – standuri pentru biciclete, borne anti-parcare si stationare, locuri pentru fumat.

– Adaposturi – statii pentru autobuze, parasolare, adaposturi, chioscuri.

– Tot in categoria mobilier urban intra si elementele pentru parcuri, de la leagane pentru copii si pana la obiectele pentru fitness destinate adultilor, care sunt din ce in ce mai intalnite in parcuri.

In afara de a satisface uitlizatorii prin functionalitate, amenajarea zonelor urbane are ca obiectiv crearea unei vieti sociale si in afara spatiului personal al fiecaruia. Astfel, exista o tendinta catre

transformarea spatiului public in loc de socializare.

Insa, satisfacerea necesitatilor de acest fel ale locuitorilor este o provocare mare pentru primarii, din mai multe puncte de vedere, pentru ca exista cativa parametri de care trebuie sa se tina cont.

Primul si cel mai important este acela legat de cost. Este un aspect esential in alegerea tipului de mobilier urban, pentru ca nu vorbim numai despre costul initial, ci si despre instalare si intretinere. Pe Ecopractic.ro oferta de mobilier urban este una mai mult decat ampla, oferind solutii pentru toate necesitatile unei zone urbane, si mai ales la preturi extrem de accesibile.

Rezistenta obiectelor impotriva actelor de vandalism (stim foarte bine ca multe obiecte de prin parcuri sau de pe strazi sunt vandalizate, arse, rupte, pline de graffiti) si de asemenea rezistenta la socuri este importanta, la fel ca si usurinta intretinerii si reparatiilor.