Dacă ai nevoie de mai mult confort și spațiu în apartament poți faci anumite aranjamente acasă, care sunt importante mai ales în spațiile mici. De exemplu poți folosi sisteme de seturi de mobilier care te ajută să ai locuri de depozitare, și care sunt în variante de design interesante. În funcție de spațiul disponibil poți alege piesele de mobilier potrivite, modulare, care au dimensiuni diferite, particulare.

Dacă ești o persoană creativă, care se pricepe la tâmplărie, îți poți face propriul mobilier pentru apartamentul tău. De exemplu poți crea etajere simple sau combinate care să aibă rafturi și care să fie plasate în spațiile libere și înguste dintr-o cameră. Exemple găsești aici: https://www.rafturionline.ro/.

În zona de lucru unde ai biroul poți realiza o bibliotecă pe rafturile căreia să-ți așezi cărțile și alte lucruri pe care le utilizezi frecvent: articole de scris, o agendă, bibliorafturi, un ceas, markere, pixuri și creioane, obiecte de artă, etc. Această piesă de mobilier cu siguranță te va ajuta să utilizezi eficient spațiul din cameră, iar în plus nici nu este dificil de realizat și de montat.

RecentNews (2)

O poți face destul de simplă, din 3-4 module, pe care să poți pune diverse lucruri. Poți folosi plăci din PAL, pe care le tai la dimensiunile etajerelor interioare, după cum dorești. După îmbinarea lor, le poți lăcui sau vopsi astfel încât să fie cât mai atractive. Panourile din PAL trebuie să fie destul de groase (de 1,6 cm), mai late (cam de 30-40 cm) și suficient de lungi (de 1,5 m). Asamblarea o faci prin șuruburi care sunt pentru lemn ce au capul îngropat. Găurile lăsate de șuruburi se astupă cu o pastă specială, iar apoi se folosește eventual o vopsea acrilică pentru a decora suprafața exterioară.

La fel de simplu este să realizezi și alte piese de mobilier pentru apartament, de exemplu un pat pentru dormitor. Acesta îl poți face simplu (pentru o persoană), ori dublu (pentru două persoane). Ai nevoie de materiale (ex. planșe din lemn de pin rindeluit, groase de 2,2 cm) și câteva unelte: ciocan, șuruburi, țâțâni de 8 mm diametru, cuie cu floare lată, bormașină, ferăstrău mecanic, riglă, pensulă, vopsea acrilică, ghidaj de amplasarea țâțânilor, clei alb. Un astfel de pat va putea fi poziționat într-un colț al încăperii, va ocupa o parte din suprafața unui perete și poate fi perfect pentru camera unui copil. Sub blatul orizontal pot fi realizate unul sau două spații de depozitare pentru perne și lenjeria de pat.

RecentNews (3)

Tâmplăria este o activitate relaxantă pentru cei care o văd ca pe un hobby, iar dacă ești capabil să o faci la un nivel bun de calitate, vei obține piese de mobilier unice prin imbinări impresionante. Nu este greu de realizat, ea presupune cunoașterea unor tehnici: de tăiere a scândurilor sau a plăcilor de PAL, de îmbinare a acestora, de montare a șipcilor prin intermediul șuruburilor, de utilizare a unor articole simple de fierărie care servesc pentru îmbinare. Prinderea scândurilor se poate face și cu ajutorul unor șipci lipite și fixate prin cuie la colț. Cutiile din lemn sau etajerele se pot îmbina prin lipire și cuie, ori prin lipire și cu șuruburi. Trebuie să ai: adeziv, șurubelniță, șuruburi, presă, mașină electrică de găurit, cuie și un ciocan. La anumite corpuri de mobilier îmbinarea se face prin cepuri, care sunt știfturi ce intră pe jumătate din lungime în piesele care trebuie îmbinate (un cep poate fi lung de 2-3 cm și cu diametrul de 0,4-1,2 cm).

Pentru astfel de îmbinări ai nevoie de un ciocan de lemn, un burghiu de lemn special pentru cepuri, o mașină electrică de găurit, o menghină, trasator, daltă de lemn, ferăstrău cu șină, echer și vărfuri de centrare care lasă amprentă pe lemn. La fel ca cepurile se folosesc și penele din lemn, sunt ca niște știfturi plate realizate din lemn. De asemenea, specialiștii în tâmplărie realizează îmbinări nut și feder (pentru parchet și lambriuri), dar și în clește (pentru montarea a două scânduri în unghi drept).