Mișcarea Tiny house în România - cât de mică este o casă minusculă

Ce sunt casele tiny și de ce s-a creat o reală agitație în jurul lor? Cunoscute inițial în America, tiny houses au apărut în urma destabilizării pieței economice; pentru că achiziționarea unui imobil reprezenta o mare problemă financiară, oamenii au decis să își construiască singuri casele, rezumându-se la strictul necesar.

Printre primele case-minuscule se numără locuința lui Dee Williams, devenită iconul caselor minuscule în U.S. Aceasta și-a mutat existența pe roți în anul 2004; la scurt timp după, casele-mici au devenit o mișcare socială în adevăratul sens al cuvântului, iar locuitul într-un astfel de spațiu are la bază filosofia simplității și întoarcerea la valorile tradiționale.

Filosofia din spatele caselor-mici

Nu oricine poate locui într-un tiny house, pentru că o astfel de experiență nu are la bază doar supraviețuirea într-un spațiu mic (deși este și acesta un criteriu); să locuiești într-un tiny house înseamnă să îți simplifici viața: să ai mai puțin spațiu, mai puțin mobilier, mai puține lucruri în general. Cu alte cuvinte, să trăiești mai bine cu mai puțin.

Tiny houses se bazează pe esențialism: nimic nu este esențial dacă nu îți aduce fie utilitate, fie bucurie. Filosofia vine mai degrabă ca un stil de viață aparte, care simplifică viața și, totuși, o îmbogățește cu plus-valoare spirituală – să trăiești într-un tiny house vine ca o provocare pe toate planurile.

Cât de mică este o casă minusculă

Cât de mare este o casă minusculă? Sau, mai bine spus, cât de mică este o casă minusculă? Un tiny house american are, cu aproximație, între 10 și 20 de metri pătrați; casele minuscule pot fi închiriate, cumpărate, sau construite de la zero – o altă mișcare pe care o întâlnim pe Internet sunt ghidurile de „build your own tiny house”, care încep să apară și în România.

Toate casele mici pot fi adaptate – la nivel de formă și dimensiune – astfel încât să se plieze cât mai bine pe stilul de viață al locatarilor, care pot realiza fie o amenajare apartament în tiny house, fie îl pot păstra drept căsuță de vacanță – cea din urmă este cea mai întâlnită variantă.

Tiny house în România

În România poți alege fie să îți construiești singur un tiny house, urmând experiențele de pe YouTube ale celorlalți, fie poți apela la experți care să te îndrume. Procesul nu este unul întocmai dificil, însă este vital să fii la curent cu documentația de care ai nevoie: pe lângă terenul pe care trebuie să îl ai la dispoziție, va trebui să te interesezi la primărie de actele necesare și autorizații; căsuța pe care o vei construi poate fi fie fixă, fie pe roți, iar cele fixe au nevoie de autorizație de construire și de un proces birocratic mai amplu.

Pe lângă actele și autorizațiile de care ai nevoie, înainte de a te apuca efectiv de amenajarea căsuței, va trebui să ai în vedere utilitățile (apa, curentul și canalizarea); dacă terenul pe care vei amplasa casa tiny nu beneficiază de canalizare, va trebui să sapi un puț și să amplasezi o fosă septică.

Cel mai fericit caz este acela în care terenul are apă și canalizare – va trebui doar să te branșezi. Casele mici pot fi făcute din lemn sau container – cele din lemn sunt mai ușor de construit, însă cele container pot fi amenajate în mai multe stiluri, așa că acest aspect ține de felul în care vei vrea să arate interiorul. Până să ajungi la faza de amenajare dormitor, vor fi trecut aproximativ două – trei luni, durata fiind diferită în funcție de dimensiunea spațiului și de timpul pe care îl aloci construirii. La fel ca durata, și costul final diferă, încadrându-se între 15.000 euro și 50.000 euro, pentru un tiny house mediu, de 20 metri pătrați.

Ce să faci în construcția unei case mici: 

  • înainte de a te apuca să construiești un tiny house, trebuie să te documentezi temeinic: actele necesare de la primărie și autorizațiile trebuie avute în vedere încă de dinainte de a cumpăra casa-container, de exemplu;
  • este de preferat să apelezi la un studio de design interior, pentru expertiza lor în ce privește proiectarea – sunt detalii de care trebuie să ții cont pe care doar specialiștii le cunosc (punți termice, puncte de umezeală);
  • chiar dacă va fi un cost final mai mare, alege materiale de calitate, pentru că amenajarea unui tiny house este o investiție pe termen lung, nu o cheltuială;
  • optează pentru amenajări open-space, fără pereți și spații de tranziție, pentru ca spațiul să pară mai mare decât în realitate.

Tiny house, tiny living 

Să construiești un tiny house nu se rezumă la a-ți muta viața într-o casă mică, ci la a-ți schimba întreaga viață: după ce te muți într-un tiny house, începi să trăiești tiny. Mișcarea tiny house are la bază o filosofie prin care învățăm să trăim mai bine cu mai puțin. Un stil de viață tiny nu se referă doar la a deține puține lucruri, ci la a învăța să trăiești tonic, concentrat, compact, fiind un concept care are la bază esențialismul: un tiny house cuprinde doar lucrurile esențiale pentru tine atât funcțional, cât și emoțional.