Rețineri pe bandă rulantă la Primăria Capitalei. Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăria Municipiului București, a fost reținut duminică seară de procurorii DNA în dosarul de corupție al primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

La câteva ore de la reținerea lui Sorin Oprescu, procurorii DNA au efectuat percheziții la Primăria Capitalei, au audiat mai apoi mai mulți funcționari și în cursul serii au emis mandate de reținere pentru alte patru persoane, printre care fostul șofer al primarului Stanca Cristian, zis Grenadă, și șefii Centrului Cultural ”Palatele Brâncovenești”, Florin Supeală și Ruxandra Petroi Avasiloae.

Mircea Constantinescu, directorul Economic al Primăriei Capitalei a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini şi urcat într-o maşină a anchetatorilor, pentru a fi dus în arest.

Mircea Constantinescu va fi dus, luni, la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

Sorin Oprescu a fost reţinut de procurorii DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primarul general al Capitalei ar fi primit banii prin intermediul şefului unei instituţii din Primărie, de la patru denunţători.

Conform surselor citate, 5.000 de euro din banii primiţi mită de Sorin Oprescu ar fi fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul zilei au avut loc percheziţii în prezenţa edilului.

Procurorii DNA spun că, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea primăriei şi cu o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinşi de cei doi, pentru edil, de la patru denunţători.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului Sorin Oprescu, a declarat că a fost mandatat de edil să precizeze că acesta nu a cerut niciodată bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând şi că acuzaţiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate

La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe «deducţii » ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiţi de la denunţători, iar domnul Oprescu nu ştia provenienţa lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alţi inculpaţi”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru MEDAFAX.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008.