Ministrul Sănătăţii se opune vaccinării obligatorii în România. Şefa Comisiei Europene vrea vaccinare obligatorie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila nu este de acrod cu introducerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului. Doctorul se opune astfel propunerii venite de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că statele UE ar trebui să ia în calcul introducerea vaccinării obligatorie în contextul răspândirii noii tulpini Omicron. 

Dumneavoastră spuneți de președintele Comisiei Europene nu de liderii UE. Era o părere personală a doamnei președinte. Pe de altă parte, aceste decizii privesc statele membre și lucrul acesta a fost precizat de președintele Comisiei Europene. Cred în continuare în faptul că informarea este cea mai bună soluție și dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală pentru comunitatea în care trăim, încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare. Îmi pare rău, dar am discutat prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Cred că trebuie să fim puțin echilibrați și fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă pe de o parte interesului de sănătate publică iar pe de altă parte trebuie să răspundă și contextului național”, a declarat Rafila.

Despre adoptarea legii certificatului Covid, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că depinde de Parlamentul României: Cu siguranță în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri. Discutam despre o variantă care să permită introducerea sau renunțarea la certificatul Covid în funcție de anumiți parametri epidemiologici măsurabili și cunoscuți din vreme de către toată lumea.

Până în data de 4 decembrie 2021, în România erau adminsitrare peste 15 milioane de doze de vaccin împotriva Covid 19.