Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a recunoscut marţi seară, în direct la România TV, că sunt raportări false la noile cazuri de coronavirus pe motiv că „testele sunt problema”.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte cu seninătate că cifrele comunicate în privinţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus, nu sunt întocmai şi în totalitate, reale. Testele de Covid devin astfel un fel de loterie. Dacă ai „noroc” eşti declarat pozitiv în baza unui rezultat fals pozitiv.

„Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a declarat Nelu Tătaru, citat de România TV.

Aşa se pare că a stat situaţia şi la CFR Cluj unde  23 de oameni care au primit rezultate fals pozitive iar la a doua testare au ieşit toţi negativ.

Nelu Tătaru susţine că nici acum, România nu a scăpat de promul val. Posibil ca în două săptămâni să se poată stabiliza infecţia cu coronavirus din ţară.

„Noi am estimat că o perioada de două săptămâni în care avem și pârghiile legislative și pârghiile respectării unor reguli, putem în două săptămâni să stabilizăm această situație. Noi avem mai multe paliere. Tot ce este pacient infectat, simptomatic sau asimptomatic, trebuie evaluat, internat la cel care se impune, trecut în izolare la domiciliu, la cel care este asimptomatic sau după o anumită perioadă, când avem trei zile de asimptomatic, poate și un test negativ. În același timp, trebuie să gestionăm niște anchete epidemiologice care necesită un efort supraomenesc. Dacă la începutul lunii iunie aveam 120 de cazuri noi și 120 de anchete, în acest moment avem aproape 1200 de cazuri noi, deci 1200 de anchete (…) Urmează o săptămâna în care vom vedea dacă transmiterea comunitară scade. Ea ar trebui să scadă în măsură în care izolăm, identificăm aceste cazuri infectate, carantinăm ce vine din acele zone din afară țării noastre și supraveghem prin medicina de familie și DSP-uri. În măsură în care aceste lucruri merg într-un context în care ceilalți care, în acest moment se consideră neinfectati, respectă regulile și nu vor fi infectați crescând acea transmitere comunitară putem spune că în 2 -3 săptămâni suntem în momentul în care să putem coborî, dacă nu, ne așteptăm și la o evoluție”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.