Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi seară la B1 TV că 87% din cei decedați în ultima săptămână, în România, au avut comorbidități. Deci doar 13% din ei au murit doar de coronavirus.

Întrebat de Silviu Mănăstire dacă există și persoane care au murit doar de COVID-19, șeful Sănătății răspuns că „există”.

Există (n.r. -persoane care au murit doar de coronavirus). Cele fără comorbidități”, a afirmat, la B1 TV, Nelu Tătaru.

Întrebat de moderator care este procentajul persoanelor care au murit doar de coronavirus, ministrul Tătaru a precizat că „avem în curs o evaluare”.

Noi, în acest moment, avem în curs o evaluare. 87% din cei decedați în ultima săptămână au avut comorbidități”, a spus Tătaru.

Dezvăluirea lui Nelu Tătaru vine după ce secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a afirmat că „sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu COVID”.

Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu COVID”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3.

Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, până ieri, în România au decedat de coronavirus 888 persoane.