Ministrul Sănătăţii e catastrofă naţională. Confundă coronavirusul cu gripa porcină

Victor Costache, Ministrul Sănătăţii, zis şi „Ministrul Polisano” după ce s-a aflat că lucrează „pro bono” la Clinica Polisano din Sibiu pe 20.000 de lei, habar nu are de nimic. E paralel cu coronavirusul şi nu e în stare să facă direfenţa între virusul gripei porcine şi noul coronavirus. 

Vineri, aflat alături de premierul incompetent, demis, desemnat şi izolat, Orban, la conferinţa de presă de la Parlament, Costache s-a apucat să vorbească de virusul gripei porcine, confundându-l cu coronavirusul. Atât de inteligent şi preocupat este ministrul, încât nici nu şi-a dat seama că vorbea despre alt virus. Încercând să asigure că nu are România primul Guvern infectat, Costache a spus că și în Franța oficialii au fost testați pozitiv cu… H1N1 – adică virusul gripei porcine.

Dacă îmi permiteți, nu suntem primul guvern aflat în această situație, deci nu panicăm, sunt niște proceduri. Știți foarte bine, acum două săptămâni a fost reuniunea miniștrilor Sănătății la Bruxelles și erau deja din Franța câțiva membri ai Parlamentului cu H1N1 și ulterior un ministru francez… și la fel, în aceeași situație, se găsesc și alte guverne„, a spus Victor Costache.

Gripa tip A(H1N1) numită și gripa porcină, gripa mexicană, sau gripanord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa în aprilie 2009 și până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume.

Din postura de Ministrul Sănătății, după ce a încălcat toate regulile privind carantina şi izolarea, aplicabile suspecţilor de coronavirus, s-a apucat să dea sfaturi jurnaliştilor, sfaturi pe care el nu le aplică în cazul său: E foarte important ca în medicină să respectăm procedurile. Medicina e aceeași pentru toată lumea, aceleași protocoale pe care le-am impelmentat la nivel național vor fi aplicate și în acest caz.