Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru dă vina pe români pentru producerea incendiului de la Spitalul Judeţean Neamţ, refuzând să-şi asume o vină ca şi decident politic şi guvernamental.

Sâmbătă seară, la scurt timp după producerea incendiului în urma căruia au murit 10 pacienţi, Nelu Tătaru, întrebat de jurnalişti dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, Ministrul Sănătăţii a refuzat să îşi asume vreu culpă şi a dat vina pe toţi românii.

Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a afirmat Nelu Tătaru, la Leţcani.

Întrebat că măsuri va lua pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai întâmple, ministrul a spus: tot ce înseamnă reevaluarea capacităţii de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare. Nu ştiu dacă vom da afară managerii. Coordonarea activităţii medicale trebuie să fie cea care reflectă activitatea lor.

Ministrul a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o vizită la Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru a vedea modul în care a fost pregătită unitatea medicală ca să primească pacienţii de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Președintele Consiliului Județean Neamț, spune că Guvernul PNL este vinovat de tragedia de la spitalul Județean din Piatra Neamț, deși acesta este administrat chiar de CJ Neamț.

Ionel Arsene susține că incendiul de la secția ATI a spitalului, suprasolicitată din cauza cazurilor grave de Covid-19, putea fi evitat dacă spitalul modular de la Lețcani, Iași, ar fi fost deschis mai repede. Spitalul a fost achiziționat de consiliile județene Neamț și Iași și a costat peste 13 milioane de euro, însă nu a fost pus în funcțiune, pentru că nu avea avizele necesare de la ISU și Mediu. Existau de asemenea deficiențe în organizarea circuitelor pentru bolnavii de Covid-19, spunea în septembrie ministrul Nelu Tătaru.

Prima ipoteză luată în calcul de pompieri, sâmbătă noapte, a fost existența unui scurtcircuit care a aprins aparatele cu oxigen din secția ATI.