Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a făcut declaraţii revoltătoare la venirea în ţară, după o vizită de lucru în Germania. Ministrul liberal al muncii nu a văzut condiţiile groaznice în care românii trăiesc şi muncesc precum sclavii pe plantaţiile nemţilor. Violeta Alexandru spune că românii sunt trataţi bine în Germania, că nu sunt exploataţi şi că au condiţii decente de muncă.

“Am avut o serie de discuţii în ferme unde am văzut condiţii diferite de lucru. Eu nu pot să pun o etichetă asupra angajatorilor germani cum că ar exploata cetăţeni români sau ar exploata cetăţeni străini în activităţile specifice pentru că nu este adevărat. Am văzut condiţii decente şi am văzut condiţii care pot fi îmbunătăţite. De aceea, unul din lucrurile cu privire la care am fost recunoscătoare ministrului Muncii din Germania a fost legat de afirmaţia pe care şi-a asumat-o şi a făcut-o în spaţiul public şi anume că este jenat de condiţiile din unele ferme şi că se va implica personal şi prin echipa pe care o coordonează pentru ca acestea să fie îmbunătăţite”, a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a început să se laude singură spunând că este primul ministru al muncii care merge în Germania ca să vadă cum muncesc românii: Adevărul este următorul, de 15 ani niciun ministru al Muncii nu s-a deplasat într-o ţară străină direct în ferme pentru a vedea exact care sunt condiţiile de muncă ale românilor. Eu mi-a asumat să fac acest lucru imediat ce s-au ridicat măsurile de restricţie. (…) Nu înţeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. PSD nu ştie decât să facă scandal, nu rezolvă nicio problemă, ci doar este furios atunci când un ministru liberal reuşeşte să facă ceea ce ei nu au reuşit de ani de zile să facă în acest minister. La 24 de ore după discuţiile pe care le-am avut au şi venit primele decizii în guvernul german. În primul rând este de remarcat faptul că ministrul Muncii, în temeiul dialogului cu mine, a propus şi în guvernul german s-a luat deja decizia ca de la 1 ianuarie 2020 în industria cărnii la nivelul angajatorilor din acest domeniu nu se va mai lucra prin subcontractori.  

Violeta Alexandru susţine că românii cu care a vorbit în Germania i-au spus că sunt trataţi decent şi că îşi primesc banii la timp: Există o realitate certă pe care am văzut-o şi anume condiţii decente de muncă în multe dintre fermele, respectiv între abatoarele din Germania. Am vorbit direct cu românii, sunt oameni care merg de şapte, opt ani în Germania să lucreze şi care mi-au spus că sunt trataţi decent, cu respect, îşi primesc banii la timp, au condiţii de decente de cazare, condiţii aferente activităţii pe care o desfăşoară, au respect din partea angajatorilor şi că nu se regăsesc în mesajul public transmis de o parte din clasa politică din România şi anume că sunt exploataţi de angajatorii germani.

În timpul vizitei din Germania al Ministrului Muncii, românii din Germania, sprijiniți de sindicaliștii nemți au organizat o protest de amploare în centrul orașului Bonn, potrivit stiridiaspora.ro.

Muncitorii români au venit să-și strige nemulțumirile și au afișat pancarte prin care își cer drepturi și au scris mesaje cu creta pe asfalt: „Vrem banii noștri” sau „scoateți-vă singuri sparanghelul din pământ”.

Pentru 30 de zile am primit 335 de euro, pe luna aprilie. Munceam 10 ore pe zi, de dimineața de la 5. Strângeam căpșunele la lădiță. De la 2 lucram până la 5-6 seara. Ne duceau și la smuls de buruiană. La smuls de buruiană eram plătiți la oră, iar la căpșune ne plătea la lădița culeasă. Până la ora 12:00 faceam cu soția cam 45-50 de lădițe. Pentru fiecare lădiță ar fi trebuit să primim 3.35 euro. Pentru luna mai am primit 5 euro tot salariul” a povestit un român care participă la protestul de la Bonn.

Le-au promis 14 euro per oră şi au primit plata la lădiţă. Odată ajunşi în Germania au fost cazaţi în containere, câte patru, fără condiţii minime de igienă. Ma bai mult, le-au luat bani pe cazare, 400 euro pe lună. Apoi au fost puşi să-şi plătească şi biletul de avion, 280 euro.

În realitate, românii au fost păcăliţi atât cu salariul cât şi cu transportul şi cazarea, pe care au fost nevoiţi să le suporte din propriul buzunar.