Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în loc să se intereseze de soarta românilor duşi cu miile la muncă în Germania, ca să le culeagă sparanghelul nemţilor, spune că fiecare face ce vrea şi munceşte unde doreşte.

Violeta Alexandru nu face niciun demers legal şi diplomatic pentru a opri sclavia românilor pe plantaţiile nemţilor. Ministrul Muncii se face că plouă, că nu ştie cum sunt exploataţi românii în Germania şi nici vorbă să sară în ajutorul lor aşa cum rpevede atât legistaţia naţională cât şi cea europeană.

Am înțeles că decizia a peste 2000 de români a fost să plece să lucreze în diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel puțin cei care au plecat până acum anume fiind contactați direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de către angajatorii din Germania fără să solicite sprijin de la Agențiile (private) de Plasare a Forței de Muncă reprezintă tot decizia acestor oameni. Fiecare știe ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar că bine este să plece cu forme legale, să aibă grijă ce contracte semnează, să se informeze înainte să plece. Nu pot să nu o spun și aici: indiferent unde lucrează (sunt oameni care lucrează în prezent peste tot în România; merg la lucru în fiecare zi) toți cei care muncesc trebuie să își ia toate măsurile de prevenție și de protecție în această perioadă. Sunt pentru încurajarea muncii (în condiții de siguranță, în condiții legale) și cred în libertatea oricui de a alege unde dorește, unde consideră că îi este cel mai bine să muncească„, scrie Violeta Alexandru pe facebook.

Tot mai mulţi români dezvăluie condiţiile de muncă, cazare şi salarizare din Germania. Le-au spus că vor primi 13,30 Euro pe oră, iar când au ajuns în Germania, aceştia au aflat la faţa locului că vor primi 0,65 Euro/kg cules.

”Ni s-a spus că vom fi plătiţi la oră şi acum s-a schimbat suntem plătiţi la kilogram. Nu găsim suficient sparanghel pe câmp. Eu azi am găsit o ladă şi jumătate până la ora 12.00. Nu mi-am scos nici mâncarea. Dormim patru într-o cameră. Nu avem căldură. Nu m-am spălat pe cap de când am venit. Sunt patru paturi îngrămădite, iar băile sunt comune. Buletinul de identitate a fost luat de ei pentru a ne face contractul. Nu am stat în România pentru ajutor social. Am venit să muncim, nu să aşteptăm ajutorul din ţară”, spune o femeie aflată la muncă în Germania.

Ca să nu plece, li s-au luat actele de identitate.

Nu s-a respectat absolut nimic din ce s-a spus. Suntem trataţi ca nişte sclavi. Mi-au spus că stăm câte 2 în cameră. Ne-au spus că biletele sunt plătite de statul german. Când am ajuns nu s-a respectat nimic. Câmpurile nu au sparanghel suficient ca să ne facem norma. Eu am adunat astăzi 30 de kilograme şi sunt rupt de oboseală. Nici mâncarea nu este bună şi plătim 4 euro. Dacă merg la magazin mănânc două zile de 4 euro. Nu avem căldură, facem baie şi dormim cu fesurile pe cap. Se munceşte 12 ore pe zi. Le-am zis că trebuie să se respecte anumite zile, dar muncim şapte zile pe săptămână, inclusiv duminica”, a precizat un bărbat nemulţumit de condiţiile oferite de fermierul german.