Ministrul Justiției Robert Cazanciuc vrea un miliard de euro ca să modernizeze pușcăriile din România, astfel încât închisorile să fie la standarde europene.

Dacă bani pentru școlile pică pe elevi, iar în spitalele care sunt pline de gândaci, medicamentele uzuale lipsesc cu desăvârșire din multe unități medicale, Ministrul Justiției le duce grija infractorilor.

După ce Elena Udrea, George Becali și Monica Iacob Ridzi s-au plâns de condițiile inumane din celulele de închisoare, Ministrul Cazanciuc le dă dreptate și spune că unele din ele sunt la limita demnității umane.

”Din păcate, foarte mulţi dintre oamenii care astăzi se află în situaţii dificile au avut ocazia ca foarte mulţi ani să facă ceva pentru sistem şi din păcate nu au făcut. Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Aşa este, închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi, de foarte multe ori, este la limita demnităţii umane. Aşa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se întâmplă în mare măsură după 1989. Dacă ştiu cum arată închisorile din România…nu ştiu dacă ştiţi că în 2005 am fost la conducerea penitenciarelor şi cred că aproape toate penitenciarele din România le-am văzut, ştiu cum arată. Din păcate, din 2005 până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic”, a declarat Robert Cazanciuc.

Și ca să aducă cele 42 de penitenciare din România, la nivelul celor europene, ministrul spune că are nevoie de fabuloasa sumă de 1 miliard de euro.

Adică o medie de aproximativ 24 milioane de euro per penitenciar. Păi dacă-l faci de la zero și tot nu costă atât, doar dacă îl transformi în hotel de lux de 5 stele.

Pentru a construi penitenciare care să acopere deficitul, potrivit standardelor europene, şi pentru a renova ceea ce avem, acolo unde se poate acest lucru, este nevoie de cel puţin un miliard de euro”, a precizat ministrul Cazanciuc.

Ministrul a precizat că se vor încerca demersuri de suplimentare a bugetului Administraţiei Penitenciarelor pentru a face ”condiţii de detenţie mai aproape de limita deminităţii umane”.

Nu estimăm în perioada următoare o creştere a numărului (de deţinuţi, n.r.) aşa cum evoluează…chiar dacă dezbaterea publică este foarte intensă în această zonă şi pare aşa că va fi o avalanşă, dar dacă ne uităm pe structura infracţiunilor pe care sunt condamnaţi şi cei care execută o să ne dăm seama că probabil o să rămânem în această cifră şi în perioada următoare”, a mai afirmat Cazanciuc.

Ministrul Justiției a spus că în ultimii trei ani efectivele de deţinuţi nu au crescut, fiind vorba în total de aproximativ 30.000 de persoane.