Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sah mat elegant la Președintele României, Klaus Iohannis. Tudorel Toader i-a dat o replică usturătoare lui Iohannis, cu privire la evaluarea lui Kovesi si Augustin Lazăr.

Sunt optimist în statul de drept”, a declarat Tudorel Toader jurnaliștilor aflați la sediul CSM. Declarația Ministrului Justiției vine ca urmare a spuselor lui Klaus Iohannis de săptămâna trecută când a spus că nu crede că cineva va cere revocarea celor doi procurori.

Ministrul Justiției a declarat marţi că evaluarea şefilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General se face potrivit atribuţiilor Ministerului Justiţiei.

„Evident că ştiţi răspunsul la întrebare, dar o să vă dau un răspuns generic. Potrivit Constituţiei, Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiţiei”, a spus Toader, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrebat de jurnalişti care este motivul declanşării evaluării asupra activităţii şefilor DNA şi PÎCCJ, scrie Agerpres.

Însă, un reporter a insistat cu o întrebare care l-a c-am enervat pe ministru: Președintele a spus că el crede că nu se va cere demisia doamnei Kovesi. Ce îi răspundeți președintelui?”

„Sunteți rău! Sunteți rău! Deci, spuneați la intrare că președintele este optimist că nu se va cere revocarea din funcție, că alt înalt demnitar este optimist că se va cere, iar eu vă reamintesc ce am spus și ce vă spun acum că sunt optimist în statul de drept”, a precizat Tudorel Toader.

Tudorel Toader a spus că se va respecta termenul de 14 zile anunţat pentru prezentarea concluziilor evaluării.

„La final voi face cunoscute concluziile evaluării. Finalul se apropie, mai sunt câteva zile, eu plec mâine la Bruxelles şi în termenul stabilit de 14 zile vă voi comunica şi concluziile şi argumentele care m-au dus la acele concluzii”, a precizat ministrul.

Acum o săptămână, Iohannis declara: Una la mână, sunt foarte mulțumit de activitatea procurorilor de la DNA și DIICOT. Asta este opinia mea. Doi, sincer, nu cred că cineva va solicita așa ceva. (…) Foarte bine, din când în când, să se facă evaluări, îi ajută pe cei evaluați să funcționeze mai bine. (…) În politică se discută multe, multe lucruri, și ce trebuie și ce nu trebuie. Eu am spus că nu cred că va solicita cel care trebuie conform legii să o facă această măsură”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat despre o posibilă schimbare a procurorului general și a șefei DNA.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, șeful statului a afirmat: „Nu există niciun demers în sensul revocării. (…) Haideți să așteptăm evaluarea”.

Șeful statului a subliniat că decizia CCR potrivit căreia DNA a încălcat separația puterilor în stat în cazul anchetei privind OUG 13 trebuie luată ca atare.

„Nu este prima dată când CCR constată că a existat un conflict și aceste hotărâri sunt foarte bune pentru a evita astfel de situații pe viitor. În rest, nu cred că trebuie luate măsuri administrative, trebuie luată ca atare decizia, studiată motivarea și aplicat tot ce scrie acolo„, a adăugat Președintele României.