Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat joi seară, în cadrul unei declaraţii de presă, că a declanşat procedura de revocare a lui Laura Codruţa Kovesi din funcţia de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cutremur în România, după propunerea şoc a lui Tudorel Toader. După o oră şi 20 de minute de prezentare a raportului cu privire la activitatea managerială a DNA, care cuprinde 36 de pagini, Ministrul Justiţiei a făcut marele anunţ: O revoc pe Kovesi.

“În concluzie, potrivit art 1 din Constituţie, România este stat de drept. În România s-a dezvoltat componenta de prevenire, dar şi de combatere a corupţiei. Asta nu trebuie să protejeze comportamente defăimătoare la adresa României. DNA trebuie să continue să funcţioneze, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia. Pentru aceste fapte şi acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Demnitarul a adus critici dure în raportul pe care l-a întocmit în calitate de ministru al Justiţiei, printre acuzaţii fiind comportament excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef al DNA, implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic”, a declarat Tudorel Toader.

În ciuda faptului că reporterul Realitatea TV şi a reporterului Cătălin Tolontan au dat dovadă de totală lipsă de respect întrucât încercat de nenumărate ori să îl întrerupă pe Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei a prezentat o sinteză a raportului devastator la adresa lui Kovesi.

Ministrul a spus că Şefa DNA a afectat grav atât imaginea DNA cât şi a României. Toader a acuzat-o pe Koveşi că a încălcat de două ori la rând Constituţia României, că a intervenit în dosarele penale, că a dezinformat instituţiile europene şi că din cauza managementului defectuos, şi prin faptul că nu se lucra în dosare, Dosarul Microsoft, cu rpejudiciu de 67 de mmilioane de euro, a fost clasat.

Tudorel Toader a precizat că potrivit legii, va trimite propunerea de revocare, Secţiei de Procurori din CSM, pentru un aviz consultativ, iar mai apoi va înainta cererea de revocare, Preşedintelui României, Klaus Iohannis.