Klaus Iohannis a atacat dur joi, Guvernul Grindeanu, exprimându-se tranșant:  Jos mâinile de pe DNA! 

Klaus Iohannis a anunțat joi că a depus la CCR o contestație privind existența unui conflict de natură juridică între Guvern și justiție. Președintele a spus că este impresionat de protestele masive din ultimele zile.

Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste Ordonanțe de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și au arătat românii foarte clar ce vor: un stat de drept. Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare și pașnic, și-au spus păsul. Asta până după ora 22:00, când un grup, grupuri – asta vom ști mai târziu – de demonstrați violenți, au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația. A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, pașnic, și au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge” demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstraţii paşnici, punând astfel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod paşnic. Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente şi clare, de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo. În chestiunea ordonanţei, am decis să sesizez Curtea Constituţională. Este, după părerea mea şi a juriştilor din Administraţia Prezidenţială, evident vorba de un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiţie şi Parlament, în cealaltă parte. Acest document este pe drum şi va fi depus în câteva minute la Curtea Constituţională”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat de un jurnalist dacă are informații cu privire la faptul că Executivul ar pregăti o nouă ordonanţă menită să unească DNA cu DIICOT, Iohannis a răspuns: Am citit în media şi acuzația să s-ar pregăti şi rectificarea din partea Guvernului că nu s-ar pregăti. Acum, Guvernul a mai spus şi altă dată că nu vrea să dea ordonanţă pentru modificarea Codului, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-şi imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, şi mai ales guvernanţilor: „Jos mâinile de pe DNA!”

Raluca Prună, într-un interviu acordat pe 30 noiembrie 2016, la Adevărul Live, a spus că se gândește ca DNA să fie comasat cu DIICOT și a folosit expresia ”Jos mâinile de pe DNA!”.

Am făcut din DIICOT, instituțional vorbind, exact ceea ce este și DNA-ul. Și am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu știu, este de presupus că în 10 ani, nu știu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură. Rămâne de văzut cum evoluează societatea românească. (…) Un tip de Parchet Antimafia, care se ocupă și de corupție și de crimă organizată, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung”, a declarat Raluca Prună la Adevărul live.