Elevii români sunt otrăviți cu bună știință de către autoritățile române. În loc să le fie distribuite mere românești, elevii primesc mere din Polonia, pline de pesticide și insecticide, adică mere otrăvite al căror efect negativ asupra creșterii copiilor se va vedea în ani de zile.

Ministerul Agriculturii a derulat în 2016, programul Fructe în școli prin APIA și astfel fiecare elev din România a primit un măr gratuit zilnic.

Elevii români au primit în mare, mere preponderent poloneze ultra chimizate din soiuri precum Golden et. co… (o situație asemănătoare la nivel de sănătate era evident și cu mere românești din același soi), soiuri fără gust agro cultural local, care au nevoie de 16-18 tratamente fitosanitare anual pentru a ține pomul în viață. Multe din aceste substanțe fitosanitare au creat mari probleme de sănătate fiind interzise de către țările europene după 10-20 de ani de utilizare datorită potențialului lor cancerigen. Evident că nu s-a vorbit de acest potențial cancerigen în cei 10-20 de ani de utilizare legală.

În toate țările Uniunii Europene prin acest program se furnizează elevilor fructe sănătoase provenind din sectorul de agricultură ecologică pe bază de indicatori de calitate reziduală, nutrițională, organoleptică și de palatabilitate:

Indicatori de calitate reziduală:

-Conținut 0 în metale grele;
-Conținut 0 în pesticide (insecticide, fungicide, erbicide);
– Conținut 0 în nitrați și nitriți;

Indicatori de calitate nutrițională:

-Conținut specific în glucide;
-Conținut specific în vitamine și enzime;
-Conținut specific în materie uscată;
Indicatori de calitate organoleptică:
-Gust și miros de mere specifice culturii gastronomice a regiunii;
-Formă, culoare, uniformitate și mărime specifice culturii gastronomice a regiunii;