Scandal uriaş în România după ce Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, miercuri seară, că a găsit în locuința sa un dispozitiv care pare a fi unul de înregistrare audio. Parchetul General a deschis un dosar penal.

„Am găsit în locuința mea un dispozitiv care după prima verificare pare un dispozitiv de înregistrare audio (…) într-una dintre camerele din apartamentul în care locuiesc. Fac precizarea că nu locuiesc într-o locuință a RAAPPS-ului și în momentul în care am descoperit acest dispozitiv am procedat, așa cum era normal și firesc, am sesizat organul competent, Poliția Română, care a făcut demersurile necesare. Înțeleg că s-a înregistrat un dosar penal„, a spus Carmen Dan la România TV.

Ministrul a spus că dispozitivul a fost găsit „mascat” în interiorul unei prize.

Aș prefera să nu dau foarte multe amănunte, pentru că sunt informații care fac parte din ancheta penală. Am avut surpriza să constat că într-o priză de telefon, e oarecum suspect până și locul unde era amplasat dispozitivul, am găsit acest dispozitiv. Era mascat în interiorul acelei prize, nu era un dispozitiv la vedere. (…) Era un dispozitiv care era conectat la o sursă de alimentare și înțeleg că avea și o baterie care probabil alimenta dispozitivul când s-ar fi întrerupt sursa de energie”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan a spus că va face o plângere pentru violare de domiciliu și violarea vieții private.

Eu nu beneficiez de SPP, nu mi s-a părut deloc important să am o protecție specializată, nu am folosit niciodată dispozitivele pe carele-aș avea la îndemână pentru a-mi exercita funcția de ministru, nu am pe nimeni în fața casei, nu opresc lumea la intersecție, stau la stop ca fiecare cetățean aflat în trafic. Mi se pare destul de grav ce se întâmplă. Îmi doresc tare mult să se lămurească de ce în casa unui demnitar este posibil să existe un astfel de dispozitiv. De aici încolo sunt la dispoziția organelor de cercetare. (…) Urmează sa fac o sesizare pentru violare domiciliu și violarea vieții private. Mi s-a părut normal și firesc și legal să procedez în consecință, să sesizez organele competente, pentru că nu este un lucru pe care să-l tratez cu discreție, tocmai prin prisma funcției pe care o dețin, tocmai prim prisma faptului că sunt membru în CSAT și am acces la informații clasificate cu nivel înalt de clasificare și pentru că, până la urmă, sunt ministru de Interne. Ce mi se pare cu totul și cu totul anormal este că am găsit acest dispozitiv în spațiul meu privat. (…) Era un dispozitiv care era conectat la o sursă de alimentare și înțeleg că avea și o baterie care probabil alimenta dispozitivul când s-ar fi întrerupt sursa de energie”, a adăugat aceasta.

O echipă operativă din cadrul Poliției Române s-a deplasat, miercuri după-amiază, la domiciliul ministrului de Interne, Carmen Dan, unde a identificat un dispozitiv care urmează să fie expertizat.

„Urmare a unei sesizări, în această după-amiază, o echipă operativă din cadrul Poliției Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la fața locului, a identificat și ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art 224 și art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

SRI spune că acel dispozitiv de ascultare nu îi aparţine.

Am intrat deja într-o spirală de acuze la adresa SRI. SRI nu spionează şi nu inregistrează ministrul de Interne. Serviciul Român de Informaţii îi prinde pe spioni. Nu foloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate. În acest caz extrem de grav când un membru CSAT găseşte un dispozitiv de ascultare, SRI se va implica până la capăt. Vom oferi tot sprijinul ministrului de Interne. Directorul SRI a vorbit deja cu Carmen Dan. Vom pune tot ce este nevoie pentru desfăşurarea acestei anchete. SRI nu oferă protecţie contrainformativă niciunui membru al Guvernului. Din primele noastre verificări, împrenă cu colegii de la Ministerul de Interne, vorbim de un dispozitiv care provine dintr-o zonă privată. E un dispozitiv de înregistrare audio ieftin, care care poate fi achiziţionat de oriunde. Costă 2-300 de lei. Cu aceste dispozitive ieftine nu umblă serviciile de informaţii nici interne, dar nici externe”, a declarat, la România TV, Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.