România nu testează pentru că politicul, adică Guvernul Orban nu doreşte acest lucru, întrucât ar însemna să comunice zilnic sute sau chiar mii de infectări cu noul coronavirus ceea ce nu ar da bine la populaţie. Ar însemna că nu gestionează pandemia şi pierd procente în sondaje.

PNL se joacă cu sănătăatea românilor din motive electorale. Medicul Adrian Streinu Cercel a dezvăluit că în România se fac puţine teste pentru covid pentru că aşa e „politica de sănătate”, să nu se testeze. Avem capacitate de 8000 de teste zilnic, dar în realitate se fac doar…jumătate.

”Vreau să vă dau o informație pentru ziua de astăzi. Pentru ziua de astăzi, numărul de teste duse în laboratoarele care fac teste de tip PCR a fost la jumătate din capacitatea noastră de testare pe teritoriul României, ceea ce înseamnă că n-au fost solicitate mai multe” a spus Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, la Antena 3.

Oana Zamfir a rămas mască: ”Asta e șocant. Domnule profesor, noi ne plângem în fiecare zi că nu testăm și dvs. spuneți că am putea testa dublu?”. 

Adrian Streinu-Cercel a spus că avem o capacitate de testare mulțumitoare, ”urmează ca-n următoarea săptămână să ajungem la 8.000 de teste pe zi, dar, pentru acest lucru, cineva trebuie să le solicite. Dacă nu sunt solicitate, nu se recoltează, dacă nu se recoltează, nu se efectuează”. 

Întrebat unde se rupe lanțul, medicul a explicat că ”e de tip politică de sănătate publică”.

Dacă vrem să testăm, putem, avem capacitatea, avem multe laboratoare care s-au pus la punct cu un efort fantastic, ceea ce este de aplaudat” a subliniat Streinu-Cercel, care a continuat: ”E modul de gândire a unei politici de sănătate publică, nu se înțelege că suntem în pandemie. Virusul atacă la fel peste tot. Dacă vrem să fim deștepți, trebuie să fim deștepți. Specialiștii trebuie să aibă un cuvânt clar, în așa fel încât să decidă politica de sănătate publică. Trebuie să înțelegem că nu trebuie să lăsăm oameni să se îmbolnăvească, ce e așa de complicat?”.