Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, a făcut dezvăluiri în premier despre modul în care a apărut epidemia de coronavirus şi de ce este acest tip de virus atât de periculos.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat că familia din care face parte noul coronavirus există pe Pământ cu 3 miliarde de ani înainte de apariția omului, aşa că acest tip de virus este extrem de bine adaptat la mediu.

Eu cred că trebuie să spunem populației că acest coronavirus este nou, dar face parte dintr-o familie care e foarte în vârstă. Aceste micro-organisme există pe Terra cam cu 3 miliarde de ani înainte de apariția omului de Pământ. Înseamnă că sunt foarte adaptate la mediu. În momentul în care omul nu prea are ce face și își bagă capul unde nu-i fierbe oala, se joacă cu natura. Când se joacă cu natura, permite saltul între specii. Așa au apărut epidemiile, respectiv pandemiile, prin salt între specii. Adică, un micro-oragnism, cum este familia coronavirusului, el nu avea nicio treabă cu omul. Dar omul, ducându-se la animale, îngrijindu-le, favorizează prin contact prelungit trecerea de la specia animală către om. Faptul că a trecut la om nu înseamnă nimic. Aceste virusuri trebuie să-și capete niște proprietăți pentru a trece apoi de la un om la altu. Dacă ne uităm la datele generate de OMS, exact aceste momente ne interesează, când acest micro-organism reușește să-și capete proprietățile pentru a trece de la o persoană la alta. E un micro-organism care se parazitează celula în interiorul ei”, a explicat profesorul Streinu-Cercel la Antena 3.

Adrian Streinu-Cercel a vorbit şi despre cele trei clustere importante care au pornit epidemia în ţara noastră: Italia, Israel şi Germania. Profesorul explică ce influenţă a avut fiecare dintre acestea.

Noi știm clar că România a pornit cu trei clustere importante. Unul a venit pe zona Italia și îl cunoaște toată lumea. Un alt cluster de care nu prea se mai vorbește acum e cel din Israel și al treilea foarte important e cel din Germania. Italia a adus o rată mare de decese. Israelul mai puțin, dar Germania ne-a adus forme de îmbolnăvire. Nu poți face abstracție de aceste clustere în momentul în care tu faci o analiză de ansamblu ca să știi cum vei plasa pe harta României nevoia de a îngriji, de diagnostic și tratament”, a mai precizat Adrian Streinu-Cercel, potrivit antena3.ro.