Medicii români au reuşit să vindece până azi, o parte din românii care au fost infectaţi cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri vindecate au fost realizate la Bucureşti şi Timişoara.

Deşi nu există un tratament specific pentru infecţia cu coronavirus, medicii români fac minuni. Până azi, din cele 1452 persoane infectate cu noul coronavirus, 139 au fost deja vindecate şi externate din spital.

Şi asta graţie muncii şi dedicării medicilor români care se află în prima linie în lupta cu acest virus nemilos.

Schema de tratament folosită la Spitalul din Timişoara, în care sunt combinate două antivirale se dovedește mai eficientă decât cele folosite în Capitală.

În țara noastră nu avem încă o experiență pentru tratamentul acestei patologii. Ne inspirăm din studiile făcute în China și probabil, acum ce se realizează în Italia și încercăm să găsim schemele optime pentru pacienții noștri. Neexistând un protocol național de tratament, schemele nu diferă foarte mult. Fiecare spital își alege protocolul pe care îl consideră. Noi suntem în permanentă legătură cu domnul profesor Streinu Cercel de la Institutul Balș, care este și coordonatorul nostru. Împreună hotărâm politica terapeutică a pacienților. (…) Pentru formele asimptomatice și foarte ușoare, noi folosim o anumită schemă de terapie care diferă puțin de ceea se întâmplă în restul țării. Pentru formele severe și cei care necesită TI folosim aceeași schemă. (…) Experiența noastră arată că după începerea administrării medicametului în 3 – 5 zile de la administrare s-au negativat. Am așteptat să obținem 2 teste negative consecutive după care am făcut externarea pacienților” a declarat Virgil Musta, medic infecționist, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie Dr. Victor Babeș.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din cele 139 au fost declarate vindecate și externate, 54 sunt la Timișoara, 55 la București, 16 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj. 

 Din păcate, pentru 29 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, medicii nu au mai putut face minuni.

La ATI, în acest moment, sunt internați 34 de pacienți, dintre care 25 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 19.663 de teste, din care 1.277 în unități medicale private.