Românii nu mai sunt primiți la Viena pentru a beneficia de transplant de plămâni. Dintre toți europenii, austriecii au găsit de cuviință să refuze fix românii.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat marți că a primit o înștiințare „neoficială”, vineri, din partea clinicii de specialitate din Viena potrivit căreia pacienții români nu mai sunt primiți pentru transplant pulmonar.

Bodog a explicat, într-o conferință de presă, că înștiințarea primită de la clinica de specialitate din Viena privind refuzul de a face transplant pulmonar pentru pacienți români nu era una oficială, ci una trimisă pe adresa de mail.

„Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți la tratament”, a spus ministrul Sănătății, care a precizat că a luat legătura cu președintele Agenției Naționale de Transplant.

Ministrul Bodog a subliniat că problema transplantului pulmonar nu poate fi rezolvată în timp scurt, urmând să aibă loc o întâlnire cu toți specialiștii din domeniu și cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant pe această temă, dar și cu primarul general al Capitalei.

„Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții ANT-ului pe această temă. Voi avea o întâlnire și cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuție cu președintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial”, a spus demnitarul.

El a afirmat că este nemulțumit de activitatea Agenției Naționale de Transplant și urmează să analizeze întreaga situație pentru eventuale măsuri.

„În mod normal, cei de la ANT trebuiau să aibă minim două centre cu care să lucreze, domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puțin în afara legii”, a adăugat ministrul Sănătății.

Florian Bodog a precizat că se află în contact și cu alte centre din străinătate care fac transplant pulmonar, însă nu poate să dea un termen.