Situaţie explozivă la Arad. Caderele medicale demisionează pe bandă rulantă ca să nu trateze pacientii de coronavirus. 

La plăcinte înainte, la război înapoi, pare să fie dictonul medicilor de la Arad când e vorba să fie în prima linie a pandemiei de coronavirus. Pentru că nu vor să se expună la infecţia cu coronavirus, medicii şi asistentele se pensionează rapid, îşi dau demisia şi intră brusc în condecii medicale şi de odihnă.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a anunțat că peste 83 de angajați – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali au intrat în concediu din 23 martie, iar 8 medici demisionează pentru că ies la pensie.

„Există opt cazuri de medici – șase de la UPU care au anunțat că își depun demisia pentru a intra în pensie. 83 de persoane – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali sunt în concediu medical de pe data de 23 martie. Pentru a face față unui aflux de pacienți infectați cu Coronavirus s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de 6 luni. Până acum am angajat 20 de medici, 19 asistenți medicali și 4 – personal auxiliar. La nivelul SCJU Arad, avem 305 medici, 985 de asistenţi medicali, 387 de infirmiere, 64 de brancardieri. Pentru a face faţă unui aflux de pacienţi infectaţi cu coronavirus, s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de şase luni. Până acum, am angajat 20 de medici, 19 asistenţi medicali şi patru personal auxiliar„, se arată în comunicatul emis de conducerea Spitalului de la Arad.

Spitalul poate face faţă în momentul de faţă cu personalul existent, pentru că are puţini pacienţi internaţi pe toate secţiile, respectiv 347, în cele 1.330 de paturi.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit la Arad pentru a vedea situaţia de la Spital.

Am găsit un personal cu un moral relativ scăzut (…) Medicii noştri ar trebui să înţeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toţi, este un moment în care ar trebui efectiv să ne gândim la cei din Arad, a declarat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce privesc demisiile cadrelor medicale, Nelu Tătaru a spus că ar putea avea legătură cu infectarea unor angajaţi.

La început au fost cazuri neidentificate asimptomatice, cu simptome nespecifice, care au dat o transmitere locală, urmând apoi între cadrele medicale şi am ajuns unde am ajuns astăzi. Nu aș putea să spun neglijență, poate la un moment dat lipsa protecției, neidentificarea acelui caz”, a mai declarat Ministrul Sănătăţii.

În cursul zilei de joi va ajunge la Arad încă un aparat Real Time PCR pentru depistarea infecţiilor cu noul coronavirus, complet echipat, conform comunicatului. Acest al doilea echipament a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, de la Consiliul Judeţean şi din sponsorizări, urmând să fie montat în clădirea în care a funcţionat laboratorul de anatomie patologică din cadrul fostului spital municipal din Arad.

În perioada următoare va fi pus în funcţiune un al treilea aparat, primit de la Unifarm, care a ajuns la Arad însă fără o parte dintre componente.

În toată țara, 357 de cadre medicale sunt infectate cu Covid-19. 99 dintre acestea sunt medici, 127 asistenți medicali, 35 infirmiere, 11 îngrijitoare și 85 fac parte din categoria personalului auxiliar.

La Arad, numărul cadrelor medicale infectate este de 28. Nouă dintre acestea sunt medici, cinci asistenți medicali, o infirmiră și nouă persoane din rândul personalului auxiliar.