Medicamentul minune care ar vindeca bolnavii de Covid 19, a dispărut din farmaciile româneşti

Ivermectina, medicamentul de uz veterinar care ar vindeca bolnavii infectaţi cu noul coronavirus, nu se mai găseşte în farmaciile din România. Autorităţile au interzis farmaciilor veterinare să mai vândă pastile de ivermectină.

Românii au dat iama în farmaciile veterinare ca să cumpere medicamentul minune care-i vindecă de coronavirus. Ivermecina, medicament utilizat la animale ca şi antiparazitar intern şi extern, este la mare căutare în aceste zile. Însă, după isteria creată de apariţia în media a informaţiei cu efectele benefice ale ivermectinei, aurotirăţile române au dat dispoziţie ca medicamentul să fie retras de la vânzare sub pretextul că nu este apeobat în terapia Covid 19.

Să fie oare acesta motivul sau se tem de faptul că dacă ar fi eficient în tratamentul COVID 19, românii ar refuza să se mai vaccineze?

Ivermectina este un medicament antiparazitar care s-a demonstrat că reduce replicarea SARS-CoV-2 in vitro (în linii celulare), deși la concentrații care depășesc cele recomandate pentru uz uman.

Unele farmacii veterinare din ţară eliberează ivermectina doar în baza unei reţete liberate de medicul veterinar şi doar pentru uz veterinar, adică pentru tratarea animalelor.

Încă din 14 aprilie 2020, Autoritatea Sanitar Veterinară din România a făcut precizări cu privire la adminsitrarea ivermectinei.

Având în vedere apariția în spațiul public a faptului că „ivermectina, un produs antiparazitar pentru animale ar fi eficient pentru COVID-19”, facem următoarele precizări, conform prevederilor legale specifice în vigoare:

  • în România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către I.C.B.M.V. sau prin procedură centralizată în baza Reg. (CE) nr.726/2004;
  • toate produsele medicinale veterinare, inclusiv cele care conțin IVERMECTINĂ, sunt autorizate NUMAI PENTRU UTILIZARE LA ANIMALE;
  • produsele ce conțin substanța activă IVERMECTINĂ sunt utilizate numai în tratamentul BOLILOR PARAZITARE LA ANIMALE, conform indicațiilor din prospect;
  • comercializarea produselor medicinale ce conțin IVERMECTINĂ se realizează numai prin farmacii veterinare (pe bază de prescripție medicală) și depozite farmaceutice veterinare (pe bază de notă de comandă vizată de un medic veterinar) autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare;
  • depozitele farmaceutice veterinare și farmaciile veterinare sunt obligate să dețină evidențe privind notele de comandă/ prescripțiile medicale în baza cărora au fost comercializate produsele medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină;
  • prescrierea produselor medicinale veterinare ce conțin ivermectină se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică din unitățile în care se desfășoară activități de asistență medical-veterinară;
  • produsele medicinale veterinare ce conțin ivermectină sunt prescrise numai după examinarea clinică a animalului de către medicul veterinar, justificarea utilizării produselor medicinale veterinare la animale realizându-se în baza registrului de consultații și tratamente al unității de asistență medical-veterinară;
  • proprietarii de animale pot achiziționa produse medicinale veterinare ce conțin ivermectină numai pe bază de prescripție medicală și pot administra aceste produse animalelor numai sub supravegherea medicului veterinar.

Un studiu pilot sugerează că administrarea timpurie a ivermectinei poate reduce încărcăturile virale și durata simptomelor la pacienții cu COVID-19 ușor, care, la rândul lor, ar putea contribui la reducerea transmiterii virale, potrivit site-ului eurekalert.   Studiul, care face parte din proiectul SAINT de la Clinica Universității din Navarra și Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), o instituție susținută de Fundația „la Caixa”, justifică explorarea în continuare în studiile clinice mai mari.

În acest studiu-pilot efectuat cu pacienți din clinică și din facilitățile Universității din Navarra, Chaccour și echipa sa au evaluat dacă doza maximă de ivermectină recomandată în Europa ar putea avea un impact asupra transmiterii virale atunci când este administrată în primele zile de la debutul simptomelor.

Faptul că nu a existat niciun efect asupra duratei simptomelor sau markerilor asociați cu inflamația sugerează că ivermectina poate acționa prin mecanisme care nu implică un posibil efect antiinflamator. Autorii cred că ar putea interfera cu intrarea virală în celule, așa cum sugerează un alt studiu efectuat pe hamsteri la Institutul Pasteur.

Constatările studiului pilot au fost publicate în EClinicalMedicine, o revistă medicală publicată de The Lancet.

Potrivit medicului infecționist Ion Alexie, de la spitalul Summerlin din Las Vegas, National Institute of Health, din Statele Unite, a autorizat medicii să folosească Ivermectina, transmite Smartradio.

În decembrie 2020, Terapia Cluj a anunţat că  va dona 10.000 de tablete de ivermectină către spitalele din România. Medicamentul antiparazitar, arată studiile, ar avea efecte atât în faza de prevenire, dar şi în cazurile medii şi grave de infecţie cu SARS-CoV-2.

Dozele sunt uşor de administrat iar preţul este ridicol de mic, undeva, din calculele noastre, la 2-3 lei pe tabletă şi tratamentul e de 8 tablete. Aducem, pentru început, o donaţie de 10.000 de tablete, cam 1.000 de pacienţi, pentru ca medicii să se obişnuiască cu medicamentul şi să decidă dacă doresc să îl pună în protocolul terapeutic COVID-19„, a declarat Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.

Tot în decembrie 2020, medicul Adrian Marinescu spunea că va folosi şi el medicamentul în tratarea infecţiei cu SARS-CoV-2: Are o acţiune chiar de la prima doză şi, mai ales, în 48 de ore. Este un element important. E adevărat că nu avem suficiente date, e un medicament care a fost de uz veterinar în primă fază, folosit pentru bolile parazitare, doar că datele din diverse studii au arătat că are şi acţiune antivirală la om.