Slovacii vor fi primii pământeni care vor avea parte de o maşină zburătoare care să-i scape de ambuteiazele din trafic. AirCar a primit auzorizaţie de zbor.

Maşina zburătoare slovacă a primit certificatul de navigabilitate eliberat de Autoritatea de Transport din Bratislava.

Certificarea AirCar deschide uşa producţiei în masă de maşini zburătoare extrem de eficiente. Aceasta este o confirmare oficială a capacităţii noastre de a transforma definitiv călătoriile pe distanţe medii”, a spus Stefan Klein, fondator şi CEO al KleinVision, compania care a proiectat şi produs acest avion hibrid, jumătate maşină, jumătate avion, relatează AFP, citată de Agerpres.

În aviaţie, termenul „distanţe medii” corespunde rutelor de sub 2.000 km.

AirCar a efectuat primul zbor interurban în iunie 2021. Propulsat de un motor BMW de 1,6 litri, aparatul poate să decoleze de pe o pistă de 300 de metri lungime. Zburând cu 170 km/h, autonomia sa este de 1.000 km.

Transformarea automată de la maşină la avion, controlată printr-un singur buton, durează doar trei minute, potrivit producătorului.

Pentru a obţine certificarea, aeronava a fost supusă la 70 de ore de teste de zbor şi la peste 200 de decolări şi aterizări, a precizat KleinVision.

 KleinVision trebuie să obţină, de asemenea, certificatul de tip al aeronavei pentru a începerea exploatării comerciale a aparatului său.

Pentru aeronavele civile, acest certificat este eliberat în Europa de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei.

Versiunea de serie a AirCar ar urma să fie disponibilă pe piață în anul 2023.

Potrivit unor estimări, piața acestor vehicule ar putea ajunge la o valoare de 1.500 de miliarde de dolari până în 2040.