Marian Oprişan, președinte al Consiliului Județean Vrancea, a fost achitat, vineri, de Judecătoria Cluj-Napoca într-un dosar de corupție care se judecă de 9 ani de zile. decizia nu este definitivă și poate fi contestată de DNA la Curtea de Apel Cluj Napoca.

Judecătorii clujeni au decis ca Marian Oprişan să fie achitat pentru infracţiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual cât și pentru infracţiunea de uz de fals.

Deși decizia nu este definitivă, Marian Oprișan a mulțumit cerului și pământului pentru această hotărâre.

”Vreau să mulţumesc bunului Dumnezeu şi tuturor magistraţilor judecători garanţi ai statului de drept din această ţară. Am crezut mereu în Justiţie. Vreau să mulţumesc DNA pentru această imensă lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept. Vreau să-mi exprim convingerea că România va investi şi va recompensa magistraţii judecători, garanţi ai statului de drept, procurori, poliţişti şi toţi lucrătorii din Justiţa românească pentru cinstea şi corectitudinea lor, pe cei care se află doar în slujba adevărului, pentru că numai având o Justiţie independentă, imparţială, aflată doar în slujba adevărului, românii vor putea prospera şi vor putea intra în rândul popoarelor civilizate”, a spus Marian Oprişan.

Magistraţii au decis încetarea procesului penal şi în cazul vicepreşedintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu şi achitarea lui Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Vrancea.

Și Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice din CJ Vrancea, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Vrancea şi Valeriu Iacob, fost diriginte de şantier, au fost achitați de instanță.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la “Căprioara” şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila “Rucăr” şi “Hanul dintre Vii”, situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

După mai multe plimbări pe la Judecătoria Focşani, Tribunalul Vrancea și Tribunalul Cluj, în 7 iulie 2010, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a cazului.