Maria Şarapova își poate lua adio de la cariera sportivă. Timp de doi ani de zile își va pune racheta de tenis în cui întrucât a fost suspendată doi ani de zile de către Federația Internațională de Tenis întrucât a fost prinsă că s-a dopat cu meldonium.

Cea mai bine plătită jucătoare din lume, va sta doi ani pe tușă. Sarapova va privi doar la tv meciurile de tenis întrucât a fost suspendată doi ani de zile de ITF. Rusoaica nu e mulțumită de decizie și a anunțat că va contesta decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„După decizia de a mă suspenda doi ani, tribunalul Federaţiei Internaţionale de Tenis a ajuns la concluzia unanimă că nu am avut intenţia de a folosi meldonium. Tribunalul a înţeles că nu am căutat acest tratament la doctorul meu pentru a obţine performanţe mai bune. ITF şi-a petrecut foarte mult timp şi a consumat multe resurse pentru a demonstra că am încălcat intenţionat regulile anti-doping, dar a ajuns la concluzia că nu am făcut asta. Trebuie să ştiţi că ITF i-a cerut tribunalului să îmi dea o pedeapsă de 4 ani, pentru încălcarea voită a regulilor, dar tribunalul a respins această cerere. În timp ce tribunalul a ajuns la concluzia corectă că nu am încercat să încalc regulile, nu pot accepta o pedeapsă incorectă şi grea de doi ani. Chiar dacă tribunalul a hotărât că nu am încălcat legile intenţionat, nu mă va lăsa să joc în următorii doi ani. Voi face imediat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Mi-a fost dor să joc tenis şi mi-a fost dor de fanii mei extraordinari, care sunt cei mai buni şi mai loiali din lume. Am citit scrisorile pe care mi le-aţi trimis, dar şi postările de pe reţelele de socializare. Dragostea voastră m-a ajutat să trec mai uşor peste această perioadă. Vreau să susţin ce cred eu că este corect şi voi lupta să revin pe teren cât mai curând. Avocatul meu a pregătit un rezumat al felului în care procesul ITF merge şi m-am gândit să vă arăt şi vouă, pentru a afla ce cer regulile ITF”, a fost mesajul postat de Sharapova.

Federaţia Internaţională de Tenis a suspendat-o în urmă cu puţin timp pe Maria Şarapova pentru doi ani, după ce rusoaica a fost depistată pozitiv cu Meldonium în ianuarie la Australian Open. Conform ITF, suspendarea a intrat în vigoare din luna ianuarie. Şarapova poate face apel la TAS.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Într-un comunicat oficial al Federaţiei Internaţionale de Tenis, aceştia au precizat faptul că suspendarea sportivei de 29 de ani va înceape de pe data de 26 ianurie, atunci când rusoaica a mărturisit picarea testului antidoping. Maria Şarapova fusese inclusă în echipa olimpică a Rusiei, în speranţa că ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Aceasta va reveni în competiţii abia în luna ianuarie a anului 2018.