Parlamentarii britanici amână ieşirea din Uniunea Europeană. Camera Comunelor de la Londra, a aprobat, joi seară, planul Guvernului May de a solicita amânarea ieşirii din Uniunea Europeană până cel puţin pe 30 iunie 2019.

Potrivit moţiunii adoptate de Camera Comunelor, Guvernul May va încerca să obţină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercurea viitoare.

Dacă acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obţină amnânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană.

Negociatorul-şef european, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Michel Barnier se află joi în România, pentru întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.
Consultările celor 27 de state UE continuă la Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi şi respectuoşi faţă de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinaţi să apărăm interesele UE şi să construim cât mai curând o relaţie viitoare UE/Marea Britanie„, a anunţat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene pe tema Brexit.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziţie), a cerut joi seară organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Camera Comunelor a respins, joi seară, un amendament care prevedea organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Partidul Laburist nu a participat la acest vot, deoarece a considerat că era inoportun în acest moment.

Amendamentul prevedea formularea unei recomandări adresate prim-ministrului „de a cere prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE” şi „organizarea unui vot public prin care cetăţenii Marii Britanii să decidă fie în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană în condiţiile stabilite de Parlament, fie rămânerea ţării în Uniunea Europeană”. Amendamentul a fost respins de membrii Camerei Comunelor cu un raport de voturi de 334 la 85.

Marea Britanie intenţiona să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019.