Luna cea mai tristă – cum definesc românii luna ianuarie

Se spune despre români că știu să se distreze. Probabil că în egală măsură se poate spune că sunt la extreme, întrucât după distracția sărbătorilor ce abia au trecut, vine și tristețea. De banal, de întoarcere la rutină, la muncă și viața reală cu problemele ei cu tot.

Conform studiilor, luna ianuarie este una dintre cele mai triste din tot anul, ba chiar există și cea mai tristă zi din an, definită ca „Blue Monday”. Halal mod de a începe anul, nu-i așa?

Început de an și noile preocupări

Fără a duce lucrurile spre linia depresiei, tristețea accentuată este totuși și ea un motiv de îngrijorare. Psihologii spun că există și o explicație concretă pentru astfel de stări ce vă încearcă. Zilele sunt mai scurte, cu mai puțină lumină naturală, cadrul contrastant dintre zilele de sărbătoare și cele de rutină, zile de muncă cu grijile de zi cu zi.

Dacă la asta se adaugă și faptul că intervine o oarecare stare de revenire cu picioarele pe pământ, realizând că multe dintre cele ce au fost trecute ca plan pe anul ce a trecut nu s-au realizat, este deja suficient să înțelegem de ce ianuarie nu ne prea place.

Cu toate acestea, există și metode pentru a combate astfel de stări. Așadar, de la a găsi un nou hobby, o nouă preocupare și până la a reveni într-o rutină mulțumitoare, fiecare se simte mai bine în anumite contexte. Iată și câteva idei și explicații.

Masajele

Programele de detoxifiere prind foarte bine la public. Se promovează îndeosebi ideea de a slabi, de a elimina toxinele și în mod special de a scăpa de surplusul câștigat de sărbători. Fie că este vorba de spa, de masaje de orice fel, cert este că relaxarea este implicită, deci de preferat să vă orientați spre astfel de activități.

Masajele pot fi și de întreținere corporală, de relaxare și detensionare, ceea ce implicit înseamnă și o creștere a nivelului de endorfine, cele care de altfel aduc o stare de bine. Ceva mai neconvențional pare să fie și ramura masajelor mai deocheate, cele cu tente senzuale. Există o nișă și a acestor saloane, spre exemplu masajclub.ro. Câștigul este de cele mai multe ori de partea masculină, cei care sunt de altfel și vizaţii de răsfăț feminin, prin mișcări plăcute. Dacă doriți să vă concentraţi pe ideea de cuplu, atunci un masaj pentru amândoi ar putea să vă fie interesul vostru.

Cert este că indiferent de tipul de masaj, acesta este în măsură să vă ridice moralul, să vă definească starea ca fiind una mai bună, mai relaxată.

Călătoriile

Deși pare că abia am avut timp liber de sărbători, o vacanță sună bine. Luna ianuarie este de altfel una dintre cele mai solicitate pentru plecări în locații exotice. Asta pentru că prețurile sunt poate la un minim istoric față de orice altă perioadă din an.

Călătoriile de orice fel, fie ele pe termen scurt de tip city break, fie ele plecări în alte orașe în weekend-uri sunt prielnice. Adunăm amintiri, descoperim noi locuri, explorăm culturi de tot soiul și nu putem decât să ne încărcăm cu o energie pozitivă datorită acestor lucruri.

Dacă nu ai programat nimic până acum, încă mai ai timp. Dacă sărbătorile au fost prilej de întâlnire cu toată familia, acum ar fi cazul să te concentrezi și pe viața de cuplu mai mult. Caută orice motiv și bucură-te de o escapadă.

Cum îți așterni, așa dormi

Exact pe principiul unei vorbe din popor, fiecare este responsabil de modul în care decide să îşi trăiască viața. Conștientizând starea, nevoia de a ieși dintr-un cerc al tristeții, mai rămâne să descoperi ce îți face plăcere și să profiți de orice mod pentru a-ți ridica moralul.

Psihologii spun că un astfel de context poate fi un bun motiv să ne amintim de farmecul iernii și astfel să profităm de asta, practicând sporturi de sezon. Nimic nu se compară cu influența mișcării, a sportului în starea de bine din toate punctele de vedere. Dacă ne-am da seama ce contează sunt nu numai sărbătorile, ci pur și simplu plăcerea de a petrece timp de calitate, am înțelege că fiecare zi este o nouă șansă de a experimenta câte ceva.