Un elev de 17 ani din Craiova a ajuns în spatele gratiilor după ce propria mamă l-a turnat la procurorii DIICOT întrucât copilul s-a convertit la islam, promova activitatea Statului Islamic și dorea să confecționeze o bombă și să moară precum un erou în numele ISIS.

Luigi Constantin Boicea, în vârstă de 17 ani, elev la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, a fost reţinut de procurorii DIICOT sub acuzaţia de promovare a propagandei teroriste a ISIS.

Procurorii susțin că radicalizarea islamistă a tânărului s-a petrecut foarte repede, el ajungând să publice pe Facebook şi pe alte reţele de socializare mesaje de propagandă ale Statului Islamic, precum şi imagini şi filme cu execuţiile grupării teroriste.

”Începând cu anul 2015, suspectul B. L. C.,  a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări și incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o. Cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Elevul se interesa de unde poate să cumpere arme şi şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a deveni „martir” al Statului Islamic, executând un atac în locurile unde luptă teoriştii (Siria sau Irak) sau în Europa, la ordinul grupării teroriste.

„Boicea Luigi Constantin şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care acesta acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, acesta s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi de asemenea a studiat modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic, Boicea Luigi Constantin postând ameninţări pe siteurile unde aceştia apar. Acesta a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la Islam, aderarea la ideologia radical islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic, respectiv asumarea călătoriei personale/implicării în acţiuni teroriste. Suspectul a promovat în mod sistematic în public ideologia radical islamistă, prin postarea în mediul online, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video reprezentând activităţi, acţiuni armate violente şi de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi, capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte, ca cele a căror promovare prin propagană a realizat-o, susţin procurorii DIICOT.

Procurorii DIICOT povestesc că Luigi Boicea şi-a schimbat stilul de viaţă după convertirea la Islam, el ajungând să poarte haine specifice teroriştilor Statului Islamic. Tânărul ar fi încercat să intre în contact cu membri sau adepţi ai Statului Islamic, spun procurorii, arătându-se disponibil să devină martir la comanda lor, în Europa sau în locurile unde aceştia luptă – Siria sau Irak.

După convertirea la islamism, Boicea Luigi Constantin şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. Şi-a negat apartenenţa la comunitate şi la modul de viaţă al familiei. În acest sens, a început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor, să se afişeze pe reţelele de socializare îmbrăcat cu însemne ale Statului Islamic. Pe parcursul radicalizării sale, sub anonimatul unor nume a căror etimologie este arabă, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu membri sau adepţi ai Statului Islamic, ulterior, pe fondul radicalizării sale profunde ajungând să convingă noi persoane, prin propagandă şi promovare a islamismului extremist, să devină adepţi ai Statului Islamic. Succesiv, conturile acestuia au fost închise de administratorii reţelelor, din cauza conţinutului mesajelor acestuia. În cadrul procesului de radicalizare, Boicea Luigi Constantin a alocat un timp foarte mare accesării şi vizualizării unor materiale de propagandă a Statului Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice, preluând în limbajul public mesajele cuprinse în propagandă”, arată procurorii DIICOT.

Într-o postare pe un blog, Luigi Constantin Boicea povesteşte că s-a convertit la Islam şi şi-a luat numele Omar al-Faruq, după ce l-a cunoscut pe un anume Omar Hamadi. El povesteşte că plănuia să îşi ia Bacalaureatul şi carnetul de conducere, apoi să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

Omar al-Faruq este numele unui fost terorist al-Qaeda, unul dintre locotenenţii lui Osama bin Laden, care a fost ucis de trupele britanice la Basra, în Irak.