Luca Stănciucu a devenit duminică, 27 august 2023, în premieră Campion RTP, după ce s-a impus în finala turneului RTP 1000 TENIS CUP, în fața lui Alexandru Ivănescu.

Luca Stănciucu, pe o căldură înfiorătoare, a bifat cinci victorii pe parcursul a nouă ore de competiție, reușind să-și adjudece mult râvnitul trofeu RTP 1000. În primul tur l-a învins pe Tudor Stoian, în optimi l-a eliminat pe favoritul trei al turneului, Sorin Bădărău, iar în sferturi a jucat contra bunului său prieten, Adrian Bărbulescu. În semifinale a reușit să-l învingă în două seturi pe Răzvan Orlando Negru, favorit șapte al turneului și fost lider RTP. În finală a început cu break, dar imediat și-a peirdut serviciul și Alexandru Ivănescu s-a desprins la 2-1 și 3-1 după ce a bifat al doilea break. Luca Stănciucu a reușit să facă re-break la 1-3 și mai apoi a egalat scorul la 3-3. Însă, greșelile neforțate l-au costat primul set. S-a mobilizat foarte bine în setul doi pe care l-a câștigat cu 4-1, după o luptâ crâncenă la 2-1, cel mai lung game al finalei, când adversarul a ratat cinci mingi de game. În setul decisiv s-a impus categoric cu 4-0. Pentru primul său titlu RTP, Luca Stănciucu a fost cecompensat cu celebra cutie cu șosete oferită de Laboratorul de Șosete, o sticlă de vin de la Crama Oprișor și cinci batoane de ciocolată de la Heidi. În plus, a primit și un premiu în valoare de 250 lei, un voucher RTP de 100 lei, și 100 lei pentru Turneul Campionilor RTP. Trofeul campionului RTP 1000 va fi personalizat cu numele său. Urmare a câștigării turneului RTP 1000, Luca Stănciucu va avansa la nivel RTP Premium în cadrul circuitului RTP.

Alexandru Ivănescu a bifat prima sa finală RTP 1000 din cafieră, după ce în 2022 a câștigat un turneu RTP 500 și a jucat finala turneului cu numărul 100 la RTP, în 24 iulie 2022. Alexandru Ivănescu a profitat de abandonu adversarului din primul tur, reușind să se impună în două seturi în fața favoritului cinci al turneului, Robert Benga, iar în sfertui l-a învins pe favoritul doi al turneului RTP 1000, Constantin Bărcănescu, locul doi RTP. Iar în semifinale s-a impus în fața lui Alexandru Popescu. A început bine finala, dar căldura și onoseala și-a spus cuvântul, pierrzând partida în trei seturi disputate. Pentru prima finală RTP 1000, jucată, Alexandru Ivănescu a fost recompensat cu  un premiu în valoare de 200 lei, un voucher RTP în valoare de 50 lei, o sticlă de vin de la Crama Oprișor și cinci batoane de ciocolată Heidi. Trofeul de finalist RTP 1000 va fi personalizat cu numele său. Alex Ivănescu este calificat la turneul RTP FINALS 2023.

Turneul RTP 1000 TENIS CUP a reunit la start 24 de jucători, iar trei dintre ei au debutat în premieră în cadrul circuitului RTP: Alex Tordoi, Tudor Stoian și Cristi Mătură.