Vești foarte proaste pentru românii care locuiesc în Marea Britanie. Trebuie să își rezolve cât mai rapid cu putință, problemele legate de șederea pe teritoriul Regatului, dacă nu vor să fie expulzați după ce Brexit-ul devine oficial.

Ambasada României la Londra sfătuiește românii să își rezolve problemele legate de ședere, în contextul Brexit-ului, adică să obțină certificatul de înregistrare sau permisul de ședere.

Românii din Regat sunt sfătuiți, de asemenea, pentru o bună și corectă informare, să urmărească evoluția acestui viitor proces de negocieri prin intermediul paginilor de internet ale instituțiilor publice britanice sau române.

De la jumătatea anului 2016 au fost primite aproximativ 200 de solicitări de asistenţă consulară din partea românilor care trăiesc în Marea Britanie. MAE precizează că, față de mici excepții, aceste solicitări vizează cetățeni români care s-au aflat în situații deosebite, precum arestări, dispariții, accidente rutiere sau accidentări casnice, decese, dar și cazuri sociale, în care sunt implicați minori sau persoane fără adăpost, sau trafic de persoane în scop de exploatare sexuală sau prin muncă.

Conform datelor publicate de Office for National Statistics – ONS (Biroul Naţional Statistică al Marii Britanii) din 23 februarie 2017, migrația anuală, pe termen lung, a cetăţenilor români și bulgari (UE2) pe parcursul unui an, până în luna septembrie 2016 , a ajuns la cifra de 74.000.

Cetățenii români beneficiază de dreptul egale cu toţi cetăţenii Statelor Membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte dreptul de ședere și de muncă în Marea Britanie.

Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii cu toţi cetăţenii europeni şi nu trebuie să solicite permisiunea de a munci în Marea Britanie.

În procesul de reglementare a statutului pe piaţa muncii din Marea Britanie, cetățenii români trebuie să aplice pentru alocarea Numărului Naţional de Asigurare (NINo), număr unic de identificare care centralizează contribuţiile sociale plătite în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, emis de serviciile publice de ocupare din Marea Britanie (Jobcentre Plus).

Recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în alte state membre ale Uniunii Europene se realizează potrivit prevederilor Directivei nr. 2005/36 privind recunoaşterea calificărilor profesionale. În Marea Britanie, orice cetăţean european, indiferent de naţionalitate, este liber să își exercite profesia, atâta timp cât nu există o reglementare care prevede calificări naţionale specifice pentru practicarea unei anumite profesii, în aceste condiţii funcţionând recunoaşterea automată a  diplomelor naţionale (aceste profesii sunt nereglementate).

O persoană deţine statutul de salariat dacă îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de muncă. Salariaţii beneficiază de toate drepturile lucrătorilor şi de alte drepturi suplimentare, precum: perioadă minimă de preaviz, protecţie împotriva concedierii nelegale, indemnizaţie de maternitate, paternitate şi adopţie, indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, dreptul la timp de lucru flexibil, indemnizaţie în cazul disponibilizări