Funeralii cu scandal pentru fostul suveran al României. Principesa Margareta este acuzată că nu se ţine de cuvânt în privinţa respectării tradiţiei cu privire la funeraliile Regelui Mihai I. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie.

Regele Mihai I a decedat, marți, la reședința sa din Elveția, la vârsta de 96 de ani. Dorința Regelui Mihai a fost să fie înmormântat în România la Curtea de Argeş alături de Regina Ana.

Conform programului oficial, funeraliile Regelui Mihai I al României nu vor respecta toate regulile impuse de gradele acestuia, de faptul că vorbim de un fost șef de stat și ultimul mareșal în viață al României. Așadar, vom asista la o răsturnare de situație în privința funeraliilor fostului suveran.

Potrivit Casei Regale, sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Din aceste motive, presa argeșeană o critică pe Principesa Margareta care a anunțat că se va respecta tradiția, în privința funeraliilor.

Iar dacă ieri Principesa Margareta anunța că va respecta tradiția, acest lucru nu mai este valabil astăzi (n.r. – 6 decembrie) după ce a fost anunțat programul oficial în care nu se aduce vorba de tradiția trenului regal. Nici regulile nu mai sunt respectate pentru că în program nu se vorbește de afetul de tun pe care trebuia depus sicriul ultimului mareșal în viață al României”, scrie ziarulprofit.ro.

Directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache, îi atacă pe membrii Casei Regale, despre care spune că arată, prin acest program, lipsă de respect față de Regele Mihai.

Programul arată clar că nu se respectă tradiția pentru că nu va fi adus cu trenul și nu se respectă regulile pentru că nu va fi pus sicriul pe afet de tun. În plus, nu s-a mai pomenit niciodată în istorie așa ceva, ca o înmormântare să aibă loc noaptea, cred că este chiar împotriva tradiției ortodoxe. Îmi pare rău să spun că, de această dată, lipsa de respect față de Regele Mihai I vine chiar din interiorul Casei Regale” a afirmat Ștefan Dumitrache.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, susţine că autorităţile vor susţine Casa Regală a României în ceea ce priveşte funeraliile pentru Regele Mihai I.

Executivul a decis, în şedinţa de miercuri, alocarea unei sume de 43.000 de lei Ministerului Afacerilor Externe în vederea deschiderii salonului oficial de la Aeroportul Otopeni pentru şefii de stat şi de guvern şi membrii familiilor regale care vor veni la funeraliile regelui Mihai, au declarat surse guvernamentale.

Suma va fi alocată MAE din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2017, conform unei hotărâri adoptate miercuri de Executiv. Banii au fost alocaţi având în vedere estimarea Casei Regale, potrivit căreia vor veni în România aproximativ 100 de personalităţi străine.